Vesti

Kancelarija za poljoprivredu opštine Gornji Milanovac,informacije o načinu konkurisanja za Ipard sredstva

Kada je reč o Ipard podsticajima, tokom 2017 godine otklonjeni su svi nedostaci koje je imala Uprava za Agrarna plaćanja, a prvi poziv raspisan je krajem decembra 2017 godine za poljoprivrednu mehanizaciju i drugi poziv za kupovinu i nabavku traktora, kaže za Agropress Milka Nedeljković iz Kancelarije za poljoprivredu opštine Gornji MIlanovac.

Pozivi, odnosno konkursi završeni su 26.februara a u narednom periodu ,  očekuje se raspisivanje poziva za novu meru 3 koja predstavlja investiciju u fizičku imovinu  a tiče se prerade i marketinga poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva.

“ Ovde se misli na poljoprivredna gazdinstva koja će moći da konkurišu za izgradnju objekata i preradjivačke kapacitete u sektoru mleka,mesa i voća. U sektoru mleka iznosi investicija kreću se   od deset hiljada evra do dva miliona evra, u sektoru mesa od deset hiljada evra do milion evra,a u sektoru voća i povrća od deset hiljada evra do jedan milion evra”, kaže za Agropress Nedeljković.

Kancelarija za poljoprivredu opštine Gornji Milanovac,Milka Nedeljković, Foto; Agropress

Poljoprivredni proizvodjači moraju biti dobro informisani o aktuelnim pravilnicima Iparda, ali i nacionalnim merama Ministarstva poljoprivrede kao i lokalnim samoupravama,gradovi i opštine ,kako bi mogli da računaju na finansijsku pomoć,dodaju iz Kancelarije za poljoprivredu opštine Gornji Milanovac.
”Za investiciju koju nameravaju da izvrše tokom godine, ne mogu konkurisati na oba mesta, postoji razgraničenje izmedju nacionalnog programa i Iparda po specifičnim kriterijumima koji će biti ograničavajući. Za nacionalne mere u proizvodnji mleka je limit od 1 do 19 mlečnih krava, u sektoru mesa -20.tovnih junadi je granica za nacionalne mere, a preko toga Ipard. Za jagodasto voće ograničavajući faktor je 2 hektara za nacionalne mere, a kada su ostale vrste voćaka u pitanju 5 hektara je ograničavajući faktor. Za plasteničku proizvodnju 0,5 hektara je limit za nacionalnu meru,a preko toga za Ipard kao i 3 hektara povrća na otvorenom za Ipard,” kaže Milka Nedeljković.
Za sredstva, zahtevi se podnose na osnovu Pravilnika na nacionalnim merama,a poljoprivrednici će moći da konkurišu samo na osnovu faktura, odnosno na osnovu izvšene investicije. Ova mera jedino se ne odnosi na mlade do 40 godina, kojima se od prošle godine, 75 odsto investicije uplaćuje unapred na osnovu predračuna. Kod Ipard poziva investicija ne sme biti započeta pre dobijanja rešenja o odobravanja I na osnovu biznis plana  koji je sastavni deo I jedan od uslova za apliciranje, dodaju iz Kancelarije za poljoprivredu opštine Gornji Milanovac.

Ove godine opština Gornji MIlanovac za poljoprivrednike sa svoje teritorije izdvojiće 50 miliona dinara.

Agropress

Ostavite komentar

error: Content is protected !!