Agropress Vesti

Kasnija setva odložila I vadjenje krompira: Obavezna dezikacija , savetuju stručnjaci

Foto: Agropress

Užice – Kiša koja je sredinom oktobra padala, omela je proizvodjače krompira da na vreme obave vadjenje krtole. Na terenima gde su zemljišta propusna , dovoljna su dva dana bez padavina kako bi proizvodjači započeli vadjenje , dok na zemljištu sa većim procentom gline, na smonim zemljištima , sušenje ide mnogo teže tako da se  već kasni sa vađenjem krompira, kaže za Agropress Milenko Gavrilović , stručni saradnik za zaštitu bilja.

Milenko Gavrilović, stručni saradnik za zaštitu bilja PSSS Užice, Foto: Agropress
Milenko Gavrilović, stručni saradnik za zaštitu bilja PSSS Užice, Foto: Agropress

„Preporuka proizvođačima je da izvrše vađenje krompira po suvom vremenu  jer je od izuzetne važnosti da krompir u magacine udje suv, da nije blatnjav i mokar. To sve utiče na njegovo čuvanje i skladištenje, a sa druge strane, na velikom broju mesta, nadzemni deo krompira još uvek je  zelen“ , kaže Gavrilović i savetuje primenu dezikacije.

„ Tamo gde je setva bila kasnija, krompir nikako ne bi trebalo sada vaditi jer pokorica nije sazrelila i mogla bi  prilikom vađenja pretpeti velika oštećenja. Savetuje se da se obavi dezikacija krompira kako bi nakon deset dana izvršili vađenje“, dodaje Gavrilović za Agropress.

Ostavite komentar

error: Content is protected !!