Vesti

Kilogram jabuka samo četiri dinara

Hladnjača Ča jabuka,Foto: G.Otašević

Topola – Voćare iz Topole pogodila je drastično niska cena jabuke na tržištu. Prva klasa
se prodaje i po 24 dinara po kilogramu, nakupci drugu klasu uzimaju za najviše 12 dinara dok za prerađivačku industriju kilogram jabuka košta samo četiri dinara. Velika količina jabuka ostala je i u hladnjačama jer voćari nemaju kome da je prodaju.
Porodica Ranković se već 4 generacije u selu Vinča kod Topole bavi voćarstvom. Njihovi zasadi jabuke prostiru se na 4 hektara a prinos se kreće između 35 i 50 tona po hektaru. Mirko Ranković ne pamti lošiju situaciju na tržištu kada je reč o prodaji jabuka.

Foto: Agropress

„Nema kome da se proda jabuka i cena jabuke je 10 dinara ako prodamo nakupcima ili ovim lokalnim pijacama po Kragujevcu, Kraljevu, Nišu i Beogradu. Od 10 do 12 dinara je jabuka na našem tržištu, a za rusko tržište nemamo toliko kvalitetnu jabuku. Ne može da pojede naš narod toliku količinu jabuka koliko mi imamo jer imamo velike količine, a uz sve to uvozi se jabuka iz Poljske. Ove godine idemo u minus sa jabukom, sa ovih 4 dinara pokrivamo troškove berbe trenutno. Neće ostati jabuke, izručićemo sve to po 4 dinara i ovu godinu ćemo da prebrinemo, a za ubuduće ne znam šta će biti i ja mislim da je ovo početak kraja sa voćarstvom u Srbiji“, kaže Mirko Ranković, voćar.

Foto: Agropress

Mirkov sused Ljubiša Đurđević zabrinut je kako će se situacija na tržištu sa cenom i prodajom jabuke razvijati. Smatra da će jabuka sledeće sezone, sa ovogodišnjom koja je preostala, imati još više i da prerađivačka industrija neće vršiti otkup i po sadašnjoj minimalnoj ceni.
„Šezdesetosam dinara košta jedna gajba odnosno sanduk koje smo kupili za jabuke, zatim radnik košta 2 600 dinara po danu, plus polivanje, obrada, nafta… Svaki poljoprivrednik koji se bavi voćarstvom ove godine i prošle je u debelom minusu. Imamo pune hladnjače i jednu i drugu, nismo prodali još ni jednu jabuku, nema plasmana robe i dešava se i to da su ljudi počeli da čupaju i da krče zasade jabuka, kruške, nektarine jer nema kome da plasiraju tu robu što je proizvedena“, kaže Ljubiša Đurđević, voćar.


U opštini Topola ima više od dve hiljade voćara koji se bave proizvodnjom jabuka.
Dragan Živanović, predsednik opštine Topola napominje: „Negde u vreme berbe 2018 godine cena jabuke prve klase je bila oko 18 dinara, druge klase 5 dinara, pa se spustila na 4, niže od 4 dinara ne isplati se ni da voćari prođu kroz voćnjak da oberu to voće. Pravi poljoprivrednici su u proseku sitni poljoprivrednici, naši voćari u Topoli ako imaju 10 hektara i žive od toga, mogu da žive ali ako im je to sve u površinama pod jabukama biće u velikom problemu jer generalno gledano cena jabuke i narednih godina će biti ovako niska.“
Više od 650 hektara nalazi se u selima kod Topole pod jabukom a prosečan godišnji prinos ovog voća iznosi 23 000 vagona. Usporeni izvoz za Rusiju i uvoz jabuke iz Poljske stvorio je problem viška jabuke na našem tržištu, a time i drastično nisku cenu.

RTV / GZS

Ostavite komentar

error: Content is protected !!