Vesti

Ko ima 2 ha može za IPARD – svakom novi traktor

foto: GZS

Poljoprivredni budžet će naredne godine iznositi 44,109 milijardi dinara što je za oko 5,4 milijarde više nego ove godine kada je iznosio 38,7 milijardi dinara.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede šumarstva i odoprivrede Velimir Stanojević je na sednici Odbora Skupštine Srbije za poljoprivredu gde je razmatran Predlog republičkog budžeta za 2018. godinu rekao da će 90 odsto budžeta za poljoprivredu, 34,3 milijarde dinara, biti iskorišćeno za subvencije i kapitalne izdatke.
„Od ukupnog budžeta za poljoprivredu za podsticaje će biti iskorišćeno 30,6 milijardi dinara, od čega za direktna plaćanja 21 milijardu, dok je za ruralni razvoj opredeljeno 5,25 milijardi, a ove godine je za tu namenu bilo izdvojeno 3,8 milijardi dinara“, rekao je Stanojević. Dodao je da je planirana gradnja kapitalnih objekata za vodosnabdevanje i atarskih puteva, a 300 miliona dinara je namenjeno kupovini ledolomca.  Pomoćnik direktora Uprave za agrarna plaćanja Bojan Živković rekao je da će poljoprivrednici koji poseduju više od dva hektara zemlje moći da konkurišu krajem ove i početkom sledeće godine za bespovratna sredstva iz IPARD programa EU za kupovinu traktora.

Foto:RTV

„Srbija je za 2015. godinu iz IPARD programa dobila bespovratnih 15 miliona evra koja mora da iskoristi do kraja sledeće godine, pa je zbog kratkog roka u Ministarstvu poljoprivrede odlučeno da to bude kupovina mehanizacije“, rekao je Živković.

Inače,prva sredstva iz Ipard progrma za ruralni razvoj namenjena su za kupovinu mehanizacije i novih traktora .Uslov za konkurisanje jeste da je registrovano poljoprivredno gazdinstvo isplatilo na vreme poreze,tri godine iskustva u poljoprivrednoj proizvodnji,završena poljoprivredna škola ili diploma bilo kog fakulteta.

Za bespovratna sredstva iz IPARD programa za kupovinu mehanizacije, gradnju hladnjača, silosa i drugih kapaciteta poljoprivrednici će, prema njegovim rečima, moći da konkurišu u junu sledeće godine i imaće rok od dve godine da realizuju te projekte.

Skupštinski odbor za poljoprivredu prihvatio je Predlog budžeta Srbije za 2018. godinu.

Agrodan,Agropress

Ostavite komentar

error: Content is protected !!