Vesti

Kozarstvo profitabilno

Foto: Agropress
Foto: Agropress

Nakon odlaska u penziju, bračni par Ristanović odlučio je da urbani gradski zivot zameni seoskim I započne proizvodnju organske hrane za sopstvene potrebe.Kako im je za započinjanje proizvodnje bilo potrebno stajsko djubrivo,odlučili su da gaje koze. Danas,izmedju Tare I Zlatibora, u selu Šljivovica imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo I retki su proizvodjači kozjeg sira u ovom delu Srbije.

U Srbiji se veoma mali broj stočara opredeljuje za gajenje koza I proizvodnju sira, Iako je uzgoj vrlo rentabilan, a prodaja ove namirnice profitabilna,uzgajivači su uglavnom pojedinci koji sir proizvode za sopstvene potrebe. Vera Ristanović kozje kuvano mleko isključivo siri sa limunom, što garantuje prirodnost proizvoda.

,,Mi najmanje radimo beli kozji sir,klasičan, jer to tržište najmanje traži, pa sam počela da uvodim aromatična bilja, npr.vlasac, majčina dušica, origano, majoran, djumbir, kari, pa svake godine izbacim po jedan novi ukus sira ,,kaže Vera Ristanović, profesor filozofije u penziji.

Osim kozarstva, proizvodnje sira I organske hrane, Ristanovići se bave I proizvodnjom voćnih likera, melema od pčelinjeg voska,bademovog, lanenog I maslinovog ulja. Kako su oboje zašli u sedmu deceniju života,ne planiraju proširivanje stočnog fonda ni proizvodnje,ali tvrde da je kozarstvo isplativo pa predlažu mladima ovu granu stocarstva koja je vrlo profitabilna.

,,Kad bi mladji ljudi imali na desetak koza mogli bi fantasticno da žive, da pristojno zarade, mi smo pravili biznis plan,mora da se radi na marketingu i na kvalitetu,ali se i zaradi.Mi idemo na direktnu prodaju, imamo jedno desetak mušterija, ono što mi imamo to i prodamo,a često se desi da je unapred prodato sve ono što proizvedeno za dva meseca,,kaže Vera.

U Srbiji jos uvek nema dovoljno interesovanja za ozbiljniji pristup razvoju kozarstva uprkos činjenici da za to postoje značajni potencijali.Uglavnom su odgajivači pojedinci koji sir proizvode za sopstvene potrebe.

Agropress

Ostavite komentar

error: Content is protected !!