Vesti

Krompir ipak preživeo sušu

Agropress
Agropress

Baluga – Kako bi proizvođače upoznali sa pojedinim sortama, koje do sad nisu imali priliku da uzgajaju, Poljoprivredna stručna služba iz Kraljeva 

izvela je na imanju Gorana Majstorovića, svojevrstan ogled gde je pod istim uslovima zasađeno 28 različitih sorti krompira. Savetnik službe, Nenad Nešović, ističe da je svoje sorte izložilo 11 izlagača iz Srbije, ali i iz zemalja regiona.

“Sve sorte smo posadili u jednom bloku i same razlike između njih su evidentne. Krompir smo posadili 10. aprila, a sad kad smo ga izvadili, možemo da govorimo o rodu i njegovom kvalitetu. Skoro sve sorte koje smo posadili su uspele, ali odradićemo i dodatne analize, kako bi proizvođačima mogli predočiti konkretne činjenie i ponuditi sorte, koje najbolje uspevaju na njihovom terenu”, izjavio je Nešović.

Poljoprivrednici čačanskog ove godine su se susreli sa brojnim problemima. Vlajko Šišović, proizvođač krompira iz Baluge naglašava da je suša pretila da desetkuje rod, ali i pored loših uslova, uspeo je da ostvari zadovoljavajući prinos.

“Na dva hektara zasađene su sorte bela rosa i sinora. Svoje useve morali smo da uskladimo sa potražnjom lokalnih kupaca, gde je plasman naše robe siguran , a cena zadovoljavajuća. Loš period za krompir nastupio je sa visokim temperaturama, kad je krompir praktično prestao sa vegetacijom, ali uz pomoć sistema za navodnjavanje uspeli smo da ostavrimo prinos viši od 30 tona po hektaru”, naveo je Šišović.

Proizvođači se slažu da ulaganja nisu zanemarljiva, a rod i plasiranje na tržištu različiti su iz godine u godinu. Goran Majstorović, koji pod krompirima ima 20 hekatara, kaže da zarade ima, ali da nije laka.

“Velike su razlike u cenama u lancu proizvodnje. Cena koja se ponudi nama u ogromnom je disbalansu sa cenom koja kao krajnja dođe do kupaca. Trebalo bi da se za nas proizvođače uvedu neke mere, kako bi se taj odnos popravio. Ja sam bio prinuđen da tone prošlogodišnjeg krompira bacim, jer mi je vređalo čast, da ga prodam po ceni od 12 dinara”, jasan je Majstorović.

Različite sorte krompira, zahtevaju različite uslove, ali po rečima profesora Agronomskog fakulteta, Draga Miloševića, sistemi za navodnjavanje su ključan faktor.

“Ova godina je zaista bila ekstremna kad su temperature u pitanju. Suša je umalo uništila sav rod, a ono što je najbitnije u takvim uslovima jeste voda. Sistemi za navodnjavanje bi trebalo da postanu prioritet kad su ulaganje i subvencije u pitanju, jer mogu spasiti prinose kad se zadese visoke temperature, kao ovog leta”, naglasio je Milošević.

Čačanski proizvođači uglavnom e bave uzgojem merkantilnog krompira i čipsastih sorti. Rod plasiraju na domaćem tržištu, a nešto ređe izvoze u inostranstvo.

Ostavite komentar

error: Content is protected !!