Vesti

Kroz seoski turizam Marija ostvarila svoje snove

Ćilimi tkani na razboju pre više od jednog veka, nošnje i alati kojim su se naši preci služili, zemljane posude i pregršt detalja uklopili su se u prostor sazidan od drveta i kamena. Na starim kredencima sokovi, slatko i džemovi iz bakine kuhinje. Iz kamina pucketa vatra i mami svakog gosta, prolaznika ili namernika da mu priđe i zahvali se na toploti, ali i pohvali umetnika koji je kamin sazidao. Prostor pretvoren u etno kuću Erić. Selo Mrčajevci, proslavljeno u pesmama i čuveno po kupusijadi, ne krije biser koji ga u najlepšem svetlu predstavlja jer je etno kuća u Moravskom stilu na samoj Ibarskoj magistrali, sa jedinstvenom ponudom tradicionalnih starih srpskih jela.

Foto: Agropress

,,Svi gosti koji dolaze na dan ili više mogu probati naša tradicionalna jela koja su spremana u zemljanim loncima, pod sačem. Već dugi niz godina u Mrcajevcima traje Kupusijada, ali kod nas se kupus kuva 365 dana u godini. Pored toga, jagnjetina i teletina pod sačem, kolenice, pečenje, predjela i sve što ide uz njih zajedno sa sirom i kajmakom sa naših prostora”, kaže Marija Erić, vlasnik i PR etno kuće Erić.
Najveću podršku mlada i uspešna Marija ima od porodice, a posebnu zahvalnost duguje baki koja je bila spremna da je uputi u recepturu starih jela i zimnice po kojoj je etno domaćinstvo prepoznatljivo. Doprinos su dale i mrčajevačke domaćice.
,,Meso, salate, mlečni proizvodi, zimnice i slatki program nabavljaju se iz seoskih domaćinstava sa ovog područja, dodaje Marija. Cilj nam je da svaki gost pre svega bude zadovoljan hranom koja je domaća, da se oseća kao da je kod svoje kuće, kaže Marija. Baka mi je bila najveća podrška. Pamtim njenu recenicu ,,Kreni, radi, a ja sam uvek tu, za tebe da ti pomognem. Domaća kuhinja je najbolja, a ja ću ti rado spremati domaća jela, ona je moj vetar u leđa, naravno sa mojim bratom i roditeljima”, kaže Marija.

Šansa da mladi ostanu na selu je kroz seoski turizam

Foto: Agropress

Spoj tradicije sa savremenim načinom življenja i potrebama mladih generacija najbolje se ogleda u smeštajnim kapacitetima. Moderno opremljeni apartmani i sobe, na raspolaganju su onima koji su odlučni u nameri da prespavaju u Mrčajevcima. Vajati su u procesu renoviranja, a subvencije bi dobrodošle da se proširi turistička ponuda mrčajevačke etno kuće.

,,Smeštaji su kategorizovani sa dve zvezdice. Za sada imamo deset ležajeva.To su tri sobe, a u planu nam je proširivanje smeštajnog kapaciteta. Iako cela moja porodica nije imala viziju da se bavi ugostiteljstvom, prevagnula je volja svih nas da objekte preuredimo i privedemo nameni. Podrška roditelja koji su raspodelili zaduženja zajedno sa bratom koji je na fakultetu i koji će svoje kulinarske veštine primeniti uskoro u našoj kuhinji učinili su da se opredelim da ostanem u Mrčajevcima i na najbolji način predstavim ono što radim i što ću raditi ubuduće.
Imam podršku svih, od porodice, prijatelja, rodbine, lokalne samouprave. Rado učestvujem na Sajmu turizma kako bi prezentovala biser zapadne Srbije, mrčajevačku kupusijadu, ali i Etno kuću Erić.

Šansa da mladi ostanu na selu jeste kroz seoski turizam. Spojiti tradiciju sa savremenim načinom življenja najbolje mogu mladi koji će kroz marketing i upornost napraviti kutak za svakog ko je ljubitelj prirode i svega što selo može da ponudi čoveku. Dokaz je Marija koja Mrčajevce nema nameru da napusti, već da u njemu ostvari svoje želje i u najlepšem svetlu rodno mesto predstavi na sajmovima turizma.

Agropress

Ostavite komentar

error: Content is protected !!