Vesti

Ljubičasto tele obradovalo meštane zlatiborskog sela Tripkova

Foto: Zlatibor press

U domaćinstvu Radovana i Ružice Bošković u selu Tripkova, krava je otelila muško tele ljubičaste boje,
koje je ubrzo postalo atrakcija u ovom selu. Mnogi koji su ga videli kažu da neodoljivo podseća na ono iz reklame za Milka čokoladu.
Tele ljubičaste boje 1. novembra otelila je krava Ćetulja koju su Boškovići kupili u Novoj Varoši. Po njegovom dolasku na svet primetili su da je nešto drugačije, jer ima svetlo ljubičastu boju, koja je u međuvremenu malo izbledela. Prinova u štali Radovana Boškovića nije previše iznenadila domaćina, jer je ovakav slučaj imao i prošle godine.
Ova sućušna atrakcija obradovala je i Radovanovu suprugu Ružicu, koja mu poklanja veliku pažnju. Kaže da je veoma umiljato i da je posebno zanimljivo njihovim unučićima..
Nesvakidašnja boja teleta, koje još uvek nema odgovarajuće ime, najverovatnije je rezultat ukrštanja različitih rasa.
„Po informacijama koje je dao sadašnji vlasnik grla, ova krava je melez. Ali, ona u sebi poseduje gene montafonske rase, holštan-frizijske i naravno simentalca. Osemenjavanjem ove krave sa semenom simentalske rase dobijen je taj efekat. Tele je ljubičaste boje, ali vremenom će ta boja nestati i tele će dobiti mišiju boju. U svakom slučaju ovo je nešto što je veoma interesantno i atipično za ovaj kraj“, objašnjava Ivan Gujaničić iz Zlatiborskog Eko agrara.
Osim stočarstvom Radovan i Ružica bave se poljoprivredom, a Radovanova velika ljubav još od detinjstva su i konji bez kojih se, kako kaže, nekada život na selu nije mogao ni zamisliti.

GZS / Zlatibor Pres

Ostavite komentar

error: Content is protected !!