Vesti

Lovna sezona na srneću divljač traje do kraja avgusta

Gornji Milanovac – Lovna sezona na srneću divljač je počela, komercijalni lov je počeo 16. aprila, a nakon toga i za članove udruženja,rekao je za Agropres predsednik gornjomilanovačkog Lovačkog udruženja „Vojvoda Milan Obrenović“, Zoran Adamović.

Lovačko udruženje gazduje lovištem „Takovo“ ukupne površine 74.292 hektara, od čega lovne površine obuhvataju 71.092 hektara.

Udruženje ima oko 900 aktivnih članova. Za dve nedelje plan odstrela je prepolovljen, odnosno odstreljeno je 60 grla srneće divljači.

„Lovna sezona na srneću divljač traje do kraja avgusta, a odlukom Lovačkog udruženja u Gornjem Milanovcu izlazi se na šest vikenda, odnosno šest lovnih dana kada će plan biti upotpunjen“, dodao je Adamović.

Stalno gajene vrste divljači u lovištu „Takovo“ su srna, divlja svinja, zec, fazan i poljska jarebica.

Lovište u funkciji ima sledeće lovne objekte: 17 stabilnih čeka, 13 čeka na drvetu, 25 hranilišta za srne, 400 hranilišta za fazane i jarebice, 20 solišta i 24 prihvatilišta za fazančiće ukupne površine 1,9 hektara. Udruženje ima lovački dom korisne površine 61,6 kvadratna metra i lovačku kuću površine 32 kvadrata.

Stručna služba ima upravnika lovišta – stručno lice i lovočuvara, kojima pomaže 35 lovočuvara volontera u lovačkim sekcijama. Lovni turizam je u razvoju, naročito letnji lov prepelice.

Agro pres

Ostavite komentar

error: Content is protected !!