Vesti

Lukić: Sadnja leske zahteva najmanja ulaganja, ali obezbeđuje profit za narednih 50 godina

Počela prodaja sadnica u Institutu za voćarstvo u Čačku, Foto: GZS

Čačak – Zbog aktuelne situacije sa korona virusom Institut za voćarstvo krenuo je nešto

ranije sa vađenjem sadnog materijala, kako bi proizvođači mogli da na vreme zasade svoje voćnjake koristeći povoljne vremenske uslove. Prodaja sadnog materijala počela je 19. oktobra a u ponudi su sve vrste sadnica jabuke, kruške, šljive, trešnje, breskve, kajsije, leske, oraha i maline.

„Najtraženija je šljiva, ali i jabuka koja se gaji na veoma velikim zasadima i to su ozbiljni proizvođači koji se isključivo bave voćarskom proizvodnjom. Međutim, veliki je broj proizvođača kojima poljoprivredna proizvodnja nije dominantna i kojima je interesantno da zasnivaju zasade nekih vrsta voćaka koje ne zahtevaju brojnu ljudsku radnu snagu i sredstava za investiranje u samu proizvodnju. Oni se uglavnom opredeljuju za koštičave vrste voća kao što je orah i leska“, kazao je za Glas zapadne Srbije direktor Instituta za voćarstvo Milan Lukić.

Sertifikovan sadni materijal garantuje kvalitetne plodove, Foto:GZS

On je istakao da leska konstantno nedostaje na našem tržištu, pa se njeni plodovi najčešće uvoze.

„Mi imamo veoma povoljne uslove za proizvodnju leske, ova voćna vrsta nije zahtevna za proizvodnju. Maloprodajna cena sadnice iz Instituta je 250 dinara i sa svim subvencijama koje naši proizvođači mogu da dobiju, bilo od države ili lokalnih samouprava, cena sadnice izađe oko 100 do 120 dinara, što znači da prilikom standardne proizvodnje treba oko 60 hiljada dinara po jednom hektaru, što nije velika cifra s obzirom da je to investicija za narednih 50 godina“, tvrdi Lukić.

Prema njegovim rečima leska može dati rod od dve do tri tone jezgre po jednom hektaru, a ako znamo da se plaća oko 1000 dinara po kilogramu u maloprodaji, to jeste dobra i sigurna investicija za sve one koji imaju raspoloživo zemljište a nemaju vremena da se aktivno bave poljoprivrednom proizvodnjom.

„U ponudi su sorte leske koje su veoma tražene na našem ali i na evropskom tržištu. To su pre svega italijanske sorte pogodne za konditorsku proizvodnju, koje su izuzetno kvalitetne, dobrog zdravstvenog stanja, sortne ispravnosti i razvijenost korenovog sistema, pa je procenat primanja skoro stoprocentna”, zaključio je Lukić.

Agropress / GZS

Ostavite komentar

error: Content is protected !!