Vesti

Malinari čekaju na “ obećano “ djubrivo

Foto: RAS Srbija/M. Cvetković
Foto: RAS Srbija/M. Cvetković

Da li će i koje količine djubriva iz robnih rezervi biti podeljene malinarima još uvek se ne zna. Dok je Asocijacija malinara samouvereno pozivala poljoprivrednike da izvrše upis gazdinstava kako bi ostvarili pravo na pomoć države, nadležna ministarstva i lokalne institucije ogradile su se od ovih obećanja. Na poslednjem zasedanju lokalnog parlamenta u Ivanjici odbornik, Milorad Dramićanin, zatražio je od opštinskih institucija objašnjenje vezano za ovu akciju i zatražio od nadležnih službi da ispitaju  za šta se ljudima naplaćivalo 400 dinara po prijavi.
Predsednik opštine Ivanjica, Zoran Lazović, objasnio je da je lokalna samouprava reagovala odmah po prijemu informacije da se sprovodi akcija Asocijacije za navodnu pomoć države u đubrivu i da je tim povodom bio na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede.

Foto: GZS

Inicijativa je potekla od Asocijacije malinara, samovoljno, potpisali su ugovor sa advokatskom radnjom u Javorskoj ulici i vršili upis uz naplatu. Lokalna samouprava sa tim nije imala ništa. Zbog javnosti moram da objasnim sam postupak raspodele  subvencija, prvo se donosi zaključak Vlade RS, vrši se prenos ingerencija Ministarstvu poljoprivrede koje upućuje nalog Direkciji za robne rezerve. Sve nadležnosti i sve radnje vezane za podelu subvencija, đubriva, sadnog materijala ili bilo čega drugog, preuzima dalje opština Ivanjica. Jasno smo se ogradili od ove akcije Asocijacije jer smo tražili validan dokument na osnovu koga su vršili upis ljudi, niko to nije imao. Ja sam otišao na sastanak u Ministarstvo poljoprivrede vezano za ovu temu i tom prilikom sam dobio informaciju da u robnim rezervama trenutno stoji svega 676 tona veštačkog đubriva. Da li će Vlada RS doneti zaključak da se odobre određena sredstva i preusmere subvencije, ne samo za Ivanjicu već i druge gradove, je nešto na čemu se trenutno radi. Mislim da je svima jasno da se subvenicije, donacije, pomoć od strane Vlade RS, sprovodi isključivo putem opštinskih institucija, nikako mimo njih. Žao mi je što moram ovako reći, ali zaista se neću izvinjavati građanima za nečiju nečasnu rabotu, svako neka odgovara za svoje postupke i snosi odgovornost za učinjena dela.Ono što mogu da obećam sugrađanima je da ćemo učiniti sve što je u našoj moći i više od toga, posebno za poljoprivredne proizvođače, kako bi pomogli i podspešili njihov rad. I sami znate koliko je Ivanjica dobila subvencija u prethodnom periodu, a tek nam predstoje veliki projekti, ulaganja i donacije.-zaključio je predsednik Ivanjice, Zoran Lazović.
Podsećamo, akcija Asocijacije „Malinari Srbije“ u okviru koje su poljoprivredna gazdinstva prikupljala dokumente kako bi podneli  zahtev za pomoć države u đubrivu iz robnih rezervi, izazvala je ogromno interesovanje Ivanjičana. Za ovaj posao, od strane Asocijacije angažovana je advokatska kancelarija Ivana Bogdanovića u Javorskoj ulici.  SvakI nosilac gazdinstva, a bilo ih je na hiljade, plaćao je po 400 dinara, kako je objašnjeno, za administrativne troškove.
Nakon sprovedene akcije Asocijacija ’’Malinari Srbije’’ nije se javno oglašavala kada će, da li će i koje količine đubriva biti dodeljene poljoprivrednicima.

Info Liga

Ostavite komentar

error: Content is protected !!