Vesti

Malinari dobili 90 miliona za đubrivo

Foto: RAS Srbija/M. Cvetković
Foto: RAS Srbija/M. Cvetković

Ivanjica, Arilje – Postojanje više udruženja malinara na teritoriji zapadne Srbije koja deluju u različitim pravcima,
vodi zabunu među poljoprivredne proizvođače kada je upis i podela minirelanog đubriva u pitanju.
Borko Pavić iz Centra za razvoj poljoprivrede Užica koji su inače i članovi osnivači Srpske maline, kaže da neka samozvana Asocijacija malinara Srbije, poziva građane preko javnih glasila da se upisuju za navodnu dodelu đubriva.
„Mi smo 2012. bili organizatori u podeli veštačkog đubriva gde smo prošli kroz jednu procederu. Prvo smo morali dobiti saglasnost od ministarstva pa odluku Vlade Srbije, tek kasnije smo sa lokalniim samoupravama i poljoprivrednim stručnim službama pozivali ljude kako bi to podelili”, kaže Pavić dodajući da su kada je u pitanju ovogodišnja podela đubriva kontaktirali ministra poljoprivrede koji je decidno rekao da sa tim nema ništa i da ništa nije obećao.
Pavić je inače član Odbora za poljoprivredu Republike Srbije i prema njegovim rečima ni tamo niko ništa ne zna, tako da on smatra da je ovo jedna velika pometnja u narodu gde niko ne zna odgovor.

Borko Pavić, Centar za razvoj poljoprivrede Užica,Foto: GZS

„Mi smo kao savez Srpska malina koji postoji sedam godina, kontaktirali ministarstvo i na ime elementarne nepogode, tražili obeštećenje proizvođačima gde smo isključeni iz svih pregovora. A neka samozvana grupa ljudi koji se predstavlja kao udruženje ili asocijacija su došli do njih i vode sada glavnu reč”, navodi Pavić.
On dodaje da su prošlog petka imali skupštinu malinara u Arilju gde je narod izglasao nepoverenje ministru, jer kako kažu on nije izašao u javnost da objasni o čemu se radi.
„Sada se prave spiskovi i uzima se članarina od takozvanih asocijacija, a šta se radi ne zna se, da li će tu samo neko ljudima da uzme pare. Tražili smo i da se MUP uključi kao i ministarstvo, vlada i skupština i da se razjasni po kojim kriterijumima i po čijoj odluci se deli đubrivo”, ističe Pavić.

Dragan Bogdanović,predsednik Udruženja Vilamet

Sa druge strane Dragan Bogdanović predsednik Udruženja malinara „Vilamet” i član Asocijacije „Malinari Srbije” kaže da je predsednik Aleksandar Vučić na ime prošlogodišnjih šteta koje su pretrpeli malinari opredelio 90 miliona za Moravički i Zlatiborski okrug.
„Taj novac je usmeren ministarstvu poljoprivrede, a oni su preusmerili ka Asocijaciji malinara, jer smo mi učestvovali u tim pregovorima i opredelili nas da upisujemo ljude i odradimo taj posao”, kaže Bogdanović.
Prema njegovim rečima u registar za dodelu mineralnog đubriva imaju pravo da se upišu svi koji imaju registrovana gazdinstva u Moravičkom i Zlatiborskom okrugu.
„Kako bi svi dobili, dogovorili smo se da to bude do hektara maline i kupine. Planirali smo do se podeli 700-800 kg dubinskog i 400-500kg prihrane. Videćemo koliko će biti gazdinstava a koliko đubriva, pa ćemo prema tome ga i deliti”, navodi Bogdanović.

Agropres

Ostavite komentar

error: Content is protected !!