Vesti Poljoprivreda

Malinari ove godine očekuju cenu od 300 dinara

Ivanjica – Malinari iz Ivanjice konačno se nadaju dobroj zaradi, jer nakon što je rod crvenog zlata podbacio u Poljskoj i Čileu,najtraženiji će biti upravo srpski plodovi, čija cena po kilogramu, kako kažu proizvođači, bi trebala da bude od 250 do 300 dinara, saznaje agencija RINA.

„Poljaci masovno kupuju našu malinu, jer nemaju svoju, a moraju da ispoštuju potpisane ugovore sa nemačkim kompanijama, kako ne bi plaćali penale. Već sada se pominju ponude od nekih 2,15 evra po kilogramu, ali savetujem proizvođače da ih ne prihvataju i da će cena maline stići i do 300 dinara, zavisi od sorte, može biti čak i veća“, izjavio je za RINU, Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije malinara Srbije.

Foto: Agropress

Upućen zahtev da osiguranje od mraza počne od 1. marta, a ne 4. aprila

Sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva voćari su dogovorili da se osiguravajućim kućama uputi zahtev da osiguranje od mraza počne od 1. marta, a ne 4. aprila ove godine, kako su pojedini uveli u pravilnike.

„Besmisleno je osiguravati voće za period kad je vrlo mala mogućnost njegovog smrzavanja. Ukoliko osiguravajuće kuće odbiju preporuku Ministarstva pozvaćemo proizvođače da obustave sva osiguranja“ rekao je Radović.

Agropress / RINA

Ostavite komentar

error: Content is protected !!