Vesti

Malinari traže novi sastanak sa Vučićem i Brnabićevom

Maline,Foto:Agropress

Predsednik Asocijacije malinara Srbije Dobrivoje Radović tražiće sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brabić na kome će osim razgovora o cenama malina zahtevati i veće subvencije i pomoć u sadnom materijalu i sredstvima zaštite
On je za agenciju Beta rekao da otkupljivači nisu održali reč i podizali otkupnu cene malina, srazmerno cenama po kojima izvoze.
”Prosečna cena ko kojoj se kupuju maline u Srbiji je od 120 do 130 dinara po kilogramu, a maksimalna 160 dinara, iako otkupljivači izvoze to voće po cenama od dva do 3,5 evra”, rekao je Radović.

Dobrivoje Radović,Foto:Agropress

Dobrivoje Radović,Foto:Agropress

Da bi se namirili troškovi proizvodnje neophodno je, prema njegovim rečima, da otkupna cena maline bude 220 dinara.
Subvencije za obnovu voćnjaka
Malinari zbog elementarnih nepogoda i širenja virusa od države traže subvencije za obnovu voćnjaka jer su stradali ne samo stariji malinjaci već i oni od tri-četiri godine.
”Proizvođači malina zbog niskih otkupnih cena nemaju novca da ulažu u obnovu malinjaka pa nam država, ako joj je stalo do deviznog priliva, mora pomoći”, rekao je Radović.
Ako izostane finansijska podrška, kako je ocenio, površine pod malinjacima biće značajno manje.
Radović je rekao da proizvođače malina savetuju stručnjaci da pored proizvodnje malina uzgajaju još neke poljoprivredne kulture da bi smanjili rizik od gubitaka.
”Ne znam čime možemo da se bavimo u brdsko-planinskom području koje je, što je dokazano, pogodno za uzgoj malina. Pšenica i kukuruz na takvim terenima može da se proizvodi samo u manjim količinama za sopstvene potrebe”, rekao je Radović.
Dodao je da ljudi koji žive u planinskim područjima uzgajaju krompir, ali je proizvodnja tog povrća “još neisplativija jer ga često bace zato što ne mogu da ga prodaju”.

Beta

 

Ostavite komentar

error: Content is protected !!