Vesti

Malinjaci ugroženi, šljivama lomljene grane

Arilje – U okolini Arilja i Ivanjice, sneg je dostigao visunu od oko 15 centimetara, a temperatura se prethodnih noći spuštala ispod nule.

Slab sneg i dalje provejava. U višim selima ovih opština tokom jučerašnjeg dana bilo je prekida u snabdevanju električnom energijom. U prekidu su bile ili otežano radile i komunikacije preko mobilnih telefona.

Ovakvi vremenski uslovi mogu naneti ozbiljnu štetu malinarima i ostalim voćarima, jer se maline nalaze u fazi listanja, a pojedine vrste drvenastih voća su procvetale. U voćnjacima sa zasadima šljiva i jabuka dolazilo je do lomljenja grana usled težine snega.

„April je uvek mesec problematičnih kasnih mrazeva koji nanose štetu voću i ugroženije su severne strane na određenom predelu. Tamo gde je bilo većeg minusa štete će se primetiti tek za dan ili dva, a kritično će biti sve do subote, do kada će trajati ovaj hladni talas“, rekla je za Glas Zapadne Srbije profesor dr Biljana Veljković sa Agronomskog fakulteta u Čačku.

Probleme su imali i stočari, jer zbog nestanka struje nisu mogli koristiti električne muzilice i laktofrize ni predavati mleko otkupljivačima.

Ostavite komentar

error: Content is protected !!