Vesti

Malinu će brati domaći berači

Foto: printscreen
Foto: printscreen

Savo Dobrosavljević, mladi voćar iz sela Kotraža ove godine zahvaljujući kvalitetu mikera unapred je ugovorio cenu, ali i prodaju maline

U zapadnoj Srbiji ovih dana najtraženiji su berači malina jer oni koji su decenijama ovaj posao obavljali angažovani su na branju voća u Španiji i Italiji. Sudeći po potražnji, berače iz Rumunije i Bugarske – koji važe za najbolje – ove sezone zameniće domaći koji će imati priliku da ostvare pristojnu zaradu

Savo Dobrosavljević jedan je od većine malinara u zapadnoj Srbiji koji će ove godine morati da pronadje nove sezonske radnike za branje malina.

Bilo je radnika iz Rumunije i Bugarske zadnjih 15 tak godina i ista ekipa je dolazila većini proizvodjača, ove godine desio se problem da su dobili ponudu za Španiju i Nemačku pa neće dolaziti. Ja sam bio primoran da odem u Kraljevo i dogovorio sam se sa radnicima, ali videćemo šta će biti. Ja ne mogu da kažem kako će ljudi raditi, u suštini ta ekipa koja je meni dolazila iz Rumunije i Bugarske izuzetno su bili dobri radnici, ja sam ih plaćai i nagradjivao. Ove godine,sa ovim ljudima sam seo i otvoreno porazgovarao, ne mogu da im kažem platiću vam dnevnicu 20,25 evra već sam im objasnio kakvi su zasadi, pa neka probaju. Ja ih neću plaćati sigurno ispod cene ostalih proizvodjača, ali moramo videti da li će brati po ubranom kilogramu ili po satnici, kaže Dobrosavljević.

Zahvaljujući mikeru,unapred ugovorena cena i plasman

Dva ipo hektara pod mikerom ove godine Savo Dobrosavljević iz sela Kotraža će prosiriti na jos hektar ipo jer zahvaljujući kvalitetu ima unapred dogovorenu i cenu i plasman.

Ugovorio sam već unapred sa firmom prodaju kompletnu maline, dali su mi ponudu, firma je inače jako ozbiljna, jedna od vodećih izvoznika što se tiče sorte miker, njima sam bio interesantan, dogovorili smo se u dve reči. Što se tiče kvaliteta, jako je presudan, prošle godine sam imao jako dobar kvalitet maline, dosta hladnjačara je pregovaralo sa mnom, ja u suštini uvek unapred ugovorim, imao sam dobru saradnju par godina sa hladnjačarima, izuzetno su bili zadovoljni, ove godine sam dobio ponudu,naravno,svi mi radimo za novac, kaže Savo.

Prinos od 6 kilograma po dužnom metru, odnosno kilogram ipo po sadnici, Dobrosavljevič očekuje i ove godine, ukoliko berači budu vredni. Očekuje da će uzorkovanje maline biti obaveza svakog proizvodjača kako bi se zaštitio kvalitet ove konzumne voćke koja je proslavila zapadnu Srbiju.

Agropress

Ostavite komentar

error: Content is protected !!