Vesti

Mangulica se vraća u obore srpskih seljaka

Foto: Marija Lazarević, Top Press

Topola – „Čupava svinja“ kako su je nekad naši stari zvali, je naša stara autohtona rasa. Vremenom je neopravdano potisnuta
mesnatijim rasama iako je njeno meso, uprkos tome što je masnije, za ljudsku ishranu zdravije.

Mangulica se vraća u obore srpskih seljaka, Foto: Marija Lazarević, Top Press

„Mangulica je kod nas prisutna još iz vremena Karađorđa. Rasa koja je najbliži srodnik divljoj svinji od svih rasa koje se danas mogu sresti kod nas. Nekada je bila jako zastupljena, kasnije na žalost  potisnuta pojavom hibridnih rasa. Poslednjih godina se polako vraća u naše obore i na naše trpeze. Meso ove svinje je izuzetno ukusno i softano. Dosta su masnije od hibridnih rasa, odnosno  daju veći procenat slanine ali treba napomenuti uz dosta manji utrošak hrane a samim tim i sporiji prirast. Pored prednosti sa zdravstvenog aspekta, mangulica je i ekonomična.

Foto: Marija Lazarević, Top Press

Veoma je skromna kada je ishrana u pitanju, ne koristi se koncentrat i traži isključivo zdravu prirodnu  hranu, kukuruz, prekrupu, zob, ječam, jabuke, trava, žir i ostatke iz kuhinje. Ne zahteva ni poseban konfor, ne voli betonske podloge jer rado rije po blatu“, otkriva uzgajivač ove rase.
Mangulica ima solidnu plodnost. Krmače najčešće prase od 6 da 10 prasadi koji kao mali jako podsećaju na divlje prasiće. Izuzetno su dobre i pažljive majke. Zbog niza prednosti domaćini se sve češće odlučuju za ovu rasu pa se mangulica polako vraća u obore.

Agropress, Top Press

Ostavite komentar

error: Content is protected !!