Vesti

Međunarodno savetovanje o biotehnologiji održano na čačanskom Agronomskom fakultetu

agropress

Međunarodno savetovanje o biotehnologiji održano je  na Agronomskom fakultetu u Čačku. Pre 24 godine sve je počelo kao zimska škola za agronome, danas to predstavlja prezentaciju stručnih istraživanja koja pomažu agronomima i proizvođačima u radu.

Aleksandra Korićinac je stručni saradnik Instituta za voćasrtvo i master student na Agronomskom faklultetu, a ovom prilikom istraživala je koje se promene u kvalitetu plodova jabuke javljaju prilkom skladištenja.

Aleksandra Korićanac, Foto: Agropress

“Rezultati su značajni za proizvođače jabuka koji svoje jabuke skladište u hladnjačama sa normalnim uslovima atmosfere koje su i najzatupljenije. Praćene su četiri sorte jabuka – džonagold, ajdared, greni smit i zlatni delišez u periodu od decembra do februara. Veoma je bitno kako se menja plod jabuke i koji su to ulsovi koji se moraju ispuniti da bi plodovi zadržali svoj kvalitet i bili konkuretniji na tržištu. Istrživanja su pokazala da skladištene jabuke sorti džonagold, ajdared i greni smit ne menjaju svoja svosjtva u hladnjačama, dok je kod sorte zlatni delišez primetna degradacija ukoliko se skladišti u hladnjaču sa normalnim uslovima atmosfere”, rekla je Aleksandra Korićanac.

Profesor Drago Milošević, Foto: Agropress

Prof. Dr Drago Milošević, ističe da je Savetovanje o biotehnologiji izizetno korisno za agronome i poljoprivredne proizvođače.
“To je naučno – stručni skup i svijevrstan transfer znanja. U pitanju je otvoreni skup koji mogu da poslušaju svi zainteresovani, a među slušaocima najviše se nalaze kolege agronimi kao i poljoprivrednici koji će imati najveće benefite zbog rezultata do kojih su došli stručnjaci”, zaključio je Drago Milošević.
Srpski poljoprivrednici shvatili su značaj državnih subvencija i sve više apliciraju za dodelu sredstava.

Željko Radošević, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, Foto: Agropress

Ipard podsticaji više nisu tolika nepoznanica i sve je više zainteresovanih za konkurisanje. Za dodelu traktora imali smo 725 zahteva, a početkom ovog meseca podeljeno je 100 rešenja i poljoprivrednici će obnoviti svoju mehanizaciju”, rekao je u Čačku, državni sekretar ministarstva poljoprivrede u Vladi RS, Željko Radošević.
U IPARDU je ove godine izdvojeno tri puta više sredstava, preko 80 miliona dinara i biće sprovedene četiri nove mere za ulaganje u selo.
“Seoski turizam može biti vrlo bitna tačka razvoja zapadne Srbije, a ova novčana sredstva to podstiču. Bitno je da se svi oni koji su zainteresovani dobro pripreme i konkurišu, jer su IPARD podsticaji vrlo ostvarljivi”, kaže Radošević.

Srpska junad na turskom tržištu
On ističe da Ministarstvo poljoprivrede i u 2019. nastavlja sa ulaganjem u agrarnu politiku.
“Ostajemo dosledni, ulažemo u biljnu i stočarsku proizvodnju. Povećali smo sredstva za tov junadi sa 10 na 15 hiljada po grlu, jer smo otkrili da je za nas vrlo bitno tursko tržište. To se odrazilo na skok cene i moramo pružiti jasnu podršku razvoju stočarske i govedarske proizvodnje”, rekao je Radošević.

 

Tomo Milošević, dekan Agronomskog fakulteta u Čačku, Foto: Agropress

Pored Aleksandre, na ovogodišnjem stručnom savetovanju u Čačku svoje radove prezentovalo je još 125 stručnjaka.
“Obuhvatili smo ratarstvo, povrtarstvo, krmno bilje, voćarstvo i vinogradarstvo, zootehniku, prehrambenu tehnologiju, zaštitu bilja i zaštitu životne sredine. Pored srpskih, tu su i izlagači iz regiona ali i iz Moskve. Veliki broj radova ima primenu u praksi u primarnoj poljoprivrednoj i prehrambenoj proizvodnji. Savetovanje koje traje već više od dve decenije velika je referenca za naš fakultet i način da damo naš doprinos u razvoju tih grana”, izjavio je dekan Agornosnkog fakulteta u Čačku, Tomo Milošević.

Agropress

Ostavite komentar

error: Content is protected !!