Vesti

Medvedu okačili ogrlicu kako bi pratili kretanje

Foto,D.Gagričić

Prijepolje – Ekipa stručnjaka Biološkog fakulteta iz Beograda u noći između srede i četvrtka uspavala je trogodišnjeg medveda na planini Jadovnik, kod Prijepolja
i okačila mu ogrlicu sa odašiljačem pomoću kojeg će, putem mobilne telefonije, na računaru pratiti njegovo kretanje.
Gorski car, koji je te noći dobio ime Miloš, upao je u zamku na visu Kašan u selu Milošev Do, na hranilištu, gde mu donose kukuruz i u blizini „restorana“ za orlove u koji se dovoze uginule domaće životinje ili klanični otpaci. Hvatanje i markiranje mede izvedeno je uz pomoć članova Udruženja građana „Jadovnik oaza netaknute prirode“, koje godinama brine o ishrani orlova, medveda i druge divljači.
U hvatanju mrkog medveda na obroncima Jadovnika učestvovao je osmočlani tim, koji je predvodio dr Duško Ćirović, docent Biološkog fakulteta u Beogradu.

Foto,D.Gagričić

„Ovo je prvi medved koji je markiran izvan Nacionalnog parka prirode Tara i on će nam reći kako se kreću medvedi, kakva staništa preferiraju na ovom obodnom delu naše zemlje. Takođe, dobićemo vrlo korisne informacije o njegovoj ekologiji, koje ćemo moći da koristimo i primenimo na njegovoj budućoj zaštiti. Sa druge strane, značaj ovog projekta je i u tome što se po prvi put u hvatanju medveda uključuju mladi ljudi sa fakulteta i aktivno učestvuju u istraživanju ekologije medveda na prostoru Srbije“, naglašava Ćirović.
Medved Miloš bio je 20. po redu kojeg je Ćirović markirao do sada, a za studentukinju Biološkog fakulteta Mariju Spasić hvatanje medveda bilo je prvo iskustvo i predstavlja ostvarenje sna iz detinsta.
„Još uvek sam pod jakim utiscima koji rečima ne mogu da se opišu i na tome sam jako zahvalna profesoru Ćiroviću koji me je uvrstio u tim. Straha nije bilo, a tokom celog procesa markiranja adrenalin je radio“, uzbuđeno ističe Marija.
Ova „operacija“ trajala je oko 45 minuta, a od medveda su uzeti uzorci krvi i dlake za genetička istraživanja i bioanalize, zatim je premeren, nakon čega mu je stavljena ogrlica oko vrata pomoću koje će moći da se prati njegovo kretanje u naredne tri godine.

Foto,D.Gagričić

Zanimljivo je da ogrlica košta 3.200 evra, baterija u njoj aktivira se svakog sata i putem dži-pi-es sistema podaci o lokaciji stižu na računar u „štabu“ istraživača.
Mrki medved (ili više njih) iz klisure Mileševke i oni koji prolaze koridorom preko Jadovnika i Zlatara, skoro cele godine mogu da biraju obroke na hranilištu Kašan.
Ovde i bez susreta i viđanja znaju za posete gorskog cara. Kamere foto-zamki na smrčama beleže dolaske, gošćenje, pa i predahe i dremuckanje mede od po dva-tri sata ili kako u brlog u čestaku omorika odvlači tele, june ili deo krave sa hranilišta beloglavih supova.
„Kao i ranijih godina, pojačali smo ishranu medveda u toku priprema za zimski san. Uhvaćeni meda je sedam dana bio redovni posetilac, a kamere su zabeležile i susret dva medveda, u pokušaju da jedan drugog uplaše ili oteraju sa drvenog korita“, kaže Vjekoslav Joksimović, član UG „Jadovnik“.
I bez čitanja „zapisa“ stočari na obodu klisure Mileševke i padinama Jadovnika znaju da je „krupna zverka“ u blizini – po noćnom zavijanju vukova. Uz podsećanje na staru mudrost: seljak je dužan da nahrani sve – u kući, oko kuće i u šumi, meštani kažu da, zahvaljujući „meniju“ na Kašanu, medvedi već nekoliko godina nisu pričinili štete u torovima i pčelinjacima, sem što otresu neku voćku. Letos, naglašava Joksimović, niko nije prijavio štetu.
„Većali smo koje ime da mu damo.Prihvaćeno je Miloš, po epskom junaku iz pesme „Ženidba Dušanova“ – Milošu Vojinoviću, koji je bio čobanin u ovdašnjem Miloševom Dolu, a stanište medveda je reka Mileševka“, kaže kum Vjekoslav Joksimović.

Zlatar info/D. Gagričić, A. Rovčanin

 

 

 

Ostavite komentar

error: Content is protected !!