Vesti

Meso za Tursku ide preko Zlatibora

Čajetina – Prodaja goveđeg mesa iz Srbije u Tursku, ugovorena u oktobru 2017. sporazumom dve države o slobodnoj trgovini, počeće još ovog meseca, a otpremna stanica biće Zlatibor.
Srbija je od Turske dobila kvotu za izvoz 5.000 tona govedine godišnje, a plasman mesa u tu zemlju biće realizovan preko Klanice “Zlatibor Čajetina”, koju su Turci izabrali kao najpodesniju za realizaciju ovog posla i koja je odgovorila svim njihovim standardima.
,,Ako sve bude po planu, izvoz će krenuti krajem ovog meseca. Kapaciteti zlatiborskih stočara su premali da bi se ispunila kvota, pa ćemo goveda otkupljivati iz cele zemlje. U Srbiji se dnevno može otkupiti 100 junadi, što će biti dovoljno da se ispoštuje dogovor”, kaže za „Blic“ Goran Vilić, vlasnik Klanice “Zlatibor Čajetina”.


Prema njegovim rečima, otkupna cena stoke biće tržišna, a kilogram simentalske rase goveda trenutno je 240 dinara.
Novi sporazum o slobodnoj trgovini sa Turskom usaglašen je krajem septembra tokom posete ministra trgovine Rasima Ljajića toj zemlji, koji se sastao sa ministrom ekonomije Turske Nihatom Zejbekčijem. Dva ministra potpisala su novi sporazum tokom posete predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji u oktobru prošle godine.
Sporazumom je predviđen bescarinski izvoz 5.000 tona goveđeg mesa godišnje iz Srbije u Tursku. Srpski proizvođači će na osnovu sporazuma po prvi put na tržište Turske bez carina moći da izvoze definisane kvote sirovog i rafinisanog suncokretovog ulja, semena suncokreta i pojedinih vrsta pekarskih proizvoda. Predviđen je izvoz 25.000 tona sirovog suncokretovog ulja i 10.000 tona rafinisanog suncokretovog ulja.
Bez carine moći će da se izveze i 15.000 tona suncokretovog semena, 5.000 tona zrna soje, 500 tona preparata za ishranu životinja, 500 tona hrane za pse i mačke i 500 tona mantija. Turska je odobrila Srbiji da se dupliraju kvote za izvoz graška sa 350 na 700 tona, pasulja i boranije sa 300 na 600 tona, kukuruza šećerca sa 1.000 na 2.000 i suvih šljiva sa 200 na 400 tona.
Sporazumom je definisana i slobodna trgovina uslugama, kao što su finansije, transport, telekomunikacije, koprodukcija…
Turci su čajetinsku klanicu obišli 15. decembra, kada su i dali odobrenje da se sporazum o izvozu mesa realizuje upravo preko Industrije mesa “Zlatibor”. Već sutradan u Čajetini je održana osnivačka skupština Zadruge „Zlatiborska vrela“, čiji su inicijatori u poslu sa Turcima videli šansu da ožive stočarstvo na Zlatiboru.

Foto: Profimedia

,,Želimo da u svakom selu angažujemo poverenike koji će proizvođačima objašnjavati da je prodaja stoke čajetinskoj klanici velika ekonomska šansa. Garantovaćemo siguran otkup, a kroz sredstva koja ćemo dobiti od države i opštine, možda i od fondova EU, oformićemo službu za matičenje stoke i kroz hranu za tov obezbediti početnu podršku proizvođačima”, kaže Dragan Knežević, veterinar iz Čajetine, predsednik Zadruge.
Turcima omogućili da nam prodaju jagode i grožđe
Sporazumom o slobodnoj trgovini, Srbija je omogućila bescarinski uvoz iz Turske utvrđenih kvota nara, jagoda, plavog patlidžana, tikvica, stonog i suvog grožđa. Takođe su povećane kvote pojedinih prehrambenih proizvoda koje su već bile predmet slobodne trgovine između dve zemlje.

Blic, V. Lojanica

Ostavite komentar

error: Content is protected !!