Vesti

Meštani Brđana traže da se očisti korito reke Despotovice

Gornji Milanovac – Meštani Brđana kod Gornjeg Milanovca, čija je domaćinstva Despotovica tri puta
plavila, strahuju i od najmanje kiše. Najveća opasnost preti im od rastinja u rečnom koritu.
„Ne spavamo po celu noć. Od 1999. godine voda nam je ulazila tri puta u kuće. Niko, nikada nije očistio ovo rečno korito, puno je drveća i šiblja. Kad jedno stablo padne, sva voda ide u naša imanja“, kaže Todosijević Radoslav iz Brđana.
Čišćenjem korita reke u dužini od nekoliko stotina metara, sačuvalo bi se 16 najugroženijih domaćinstava.
„Mi bi sami to očistili, ali ne daju nam. Kažu da ne smemo ništa da diramo u rečnom koritu, a niko ništa ne preduzima“, priča za GZS Milorad Vićentijević.

Foto: Agropres

Da bi zaštitili kuće i imanja, meštani su se pre 18 godina odrekli dela svog zemljista sami finansirali izgradnju bedema pored Despotovice, ali im je reka odnosila deo po deo utvrde.
“ Platili smo geometra da odredi gde je korito reke. Da nikog ne bi ugrozili, našim parama smo na našoj zemlji napravili bedem, širine oko pet metara.Taj nas je bedem štitio jedno vreme, ali ga je reka kad nadodje odnela i ostao je samo deo u širini od pola metra“,
Meštani Brđana kažu da su se za pomoć obraćali svim nadležnim republičkim i lokalnim službama, ali da rešenja još uvek nema. Iz Štaba za vanredne situacije opštine Gornji Milanovac, podsećaju da je Despotovica reka prvog reda i da nije u nadležnosti lokalne samouprave.Načelnik štaba Milorad Dimitrijević, kaže da su najkritičnije tačke na Despotovici od ulaska u varošicu, tok kroz klisuru do Brdjana, u dužini od nekoliko kilometara.
„Despotovica je u nadležnosti JP „Srbijavode“, dakle u republičkoj nadležnosti. Mi smo poslali dopis i tražimo da se to reši, da se odvoji novac i sredi ta deonica“, rekao je Dimitrijević.

Ostavite komentar

error: Content is protected !!