Vesti

Meštani Devića odsečeni od sveta, bez puta, namirnica i mobilne telefonije

Meštani Devića odsečeni od sveta,Foto: Rina

Ivanjica – Put strave i užasa u dužini od osam kilometara odsekao je od sveta jedno od
najživljih planinskih sela Golije. Devići već pola godine nemaju prevoz putnika jer taksisti i prevoznici odbijaju da voze ka ovom selu.
Osnovne životne namirnice koje su do pre izvesnog vremena dopremali dobavljaču prodavnicama, više ne stižu u ovo mesto, jer veleprodaje ne prihvataju da dovoze robu.
Direktor OŠ „Prof. dr Nedeljko Košanin“ Radojica Ćirović, kazao je da će eskurzija osnovaca u školi koja sa odeljenjem u Ostatiji broji preko 120 učenika, najverovatnije biti otkazana.

 

Meštani Devića odsečeni od sveta,Foto: Rina

„Turistički operater ne može da obezbedi autobuse koji su spremi da dođu putem koji je urnisan do prevrtanja. Sa druge strane roditelji bi trebalo da odvoze decu do Ivanjice, što je dodatni trošak. Jedan naš učitelj nosi budak u automobilu kako bi zaravnio rupe na putu da bi prešlo vozilo koje prevozi naše učenike”, kaže Ćirović.
„Apelujemo na predsednika države, ministarstvo i sve institucije da nam pomognu da rešimo problem koji traje skoro tri decenije. Jer ga niko drugi ne može rešiti. Nemoćni smo, izgubili smo i strpljenje a i siti smo obećanja koja slušamo od 2000. godine. Ovo područje broji preko 3.000 stanovnika od toga preko 1.000 je mladih ljudi, vrsnih poljoprivrednika, stočara i voćara koji su ostali na selu”, kaže predsednik MZ Devići Rade Stojković.

Predsednik MZ Devići Rade Stojković, Foto: RINA

Dragana Maričić iz Devića koja ima dvoje dece, kaže da bi sve lako samo da imaju put.
„Do nas niko više ne može da dođe i svi nas zaobilaze, a pored toga ovde samo postoji mobilna MTS mreža, ali i ona je relativno slaba. Međutim, Telekom je sjajan u odnosu na Telenor i Vip čiji signal ovde u opšte ne postoji”, rekla je Maričić.

 

Dragana Maričić iz Devića, Foto: RINA

Predsednik Opštine Ivanjica Zoran Lazović pojavio se jutros pred oko 100 meštana iz ovog kraja i rekao da problem zaista postoji dugi niz godina.

Zoran Lazović, predsednik opštine Ivanjica, Foto: RINA

„Podržavam moje sugrađane i njihov revolt je opravdan. Ja sam ovde jutros kao njihov komšija a ne kao predsednik opštine. Pridružujem se njihovom apelu, i molim sve državne institucije, resorna ministarstva da što pre krenu u radove jer su projekat i predračun urađeni. Saobraćajnica košta oko 110 miliona i od životnog je značaja ovim ljudima. Njihovo strpljenje je pri kraju, moramo im pomoći i ispraviti sve ono što naši prethodnici decenijima nisu uradili”, kaže Lazović.
Inače, put je dužine oko osam kilometra, međutim od skretanja sa magistralnog puta ka Raškoj, da bi stiglo do Devića potrebno je skoro sat vremena. Meštani tvrde da su mnogi slomili automobile, oštetili vozila a zabeležen je slučaj kada je njihovom komšiji, kako tvrde ostao volan u rukama.

Agropres

Ostavite komentar

error: Content is protected !!