Vesti

Ministarstvo: Pazite gde kupujete hranu i kakve su deklaracije

Od 1. januara 2016. inspekcija je sa tržišta povukla skoro 1.000 tona hrane i pića. Od toga je 86,7 tona prehrambenih proizvoda biljnog porekla i 54 tone pića. Nenad Vujović iz Ministarstva poljoprivrede za RTS kaže da su to rezultati rada inspektora prethodnih godinu dana i da je preko 50 odsto namirnica zabranjeno.

Gostujući u „Dnevniku“ RTS Nenad Vujović je rekao da potrošači treba da prepoznaju svoju ulogu u lancu bezbednosti kada se govori o kupovini hrane, da ne kupuju hranu na svakom mestu i da vode računa o deklaraciji.

– Poljoprivredna inspekcija ima sedam inspektora, svi inspektori imaju određeni posao. Imamo novi pristup, racionalno koristimo resurse i procenjujemo rizike – rekao je Vujović.

Ističe da poljoprivredna inspekcija radi godinu dana na osnovu planova analiza i da može da se govori o dobrim rezultatima. Dodaje da postoje proizvođači koji dobro rade, koji vode računa i koji ne treba da se kontrolišu.

– Uglavnom je potvrđeno da smo bili upravu. Prošle godine smo pronašli nepravilnosti tokom svake četvrte kontrole. Imamo planove i radimo ciljano – kazao je Vujović.

Govoreći o kvalitetu hleba Vujović je rekao da je ovih dana pokrenuta široka akcija i da se proverava kako se hleb proizvodi. Navodi da se kontrolišu proizvodi i u takozvanim prodavnicama zdrave hrane.

– Nova hrana je pojam svih novih namirnica koje se pojave na tržištu. Postoji posebna grupa proizvoda gde potrošači u socijalizovanim prodavnicama traže ono što im treba, a kao i svaka druga hrana i ona je pod kontrolom – objasnio je Vujović u „Dnevniku“ RTS.

Kaže da je veliki procenat nepravilnosti na deklaracijama proizvoda.

– To je jednim delom problem i sa novim propisima, potrebno je da se usaglase proizvođači – istakao je Vujović.

Kafa uglavnom bez surogata: „Pijemo dobru kafu. Svake godine je predmet kontrole kafa. Preko 85 odsto kafe dolazi iz velikih pogona koji su pod kontrolom. Imamo problema kod malih prodavnica na pijacama, ali to rešavamo. Ne kažnjavamo mi direktno, sudovi određuju kazne. Kazne su od 300.000 do tri miliona za privredni prestup“, objasnio je Vujović za RTS.

Izvor: RTS

Ostavite komentar

error: Content is protected !!