Vesti

Ministri regiona danas o Hrvatskim merama

U Sarajevu bi danas trebalo da se sastanu ministri trgovine ili poljoprivrede balkanskih država, pogođenih hrvatskom odlukom o novom pravilniku za sprovođenje fitosanitarnog nadzora nad uvezenim voćem i povrćem.

Uoči sastanka ministar trgovine Rasim Ljajić, koji će predvoditi srpsku delegaciju, kaže da će se izaći sa predlogom da se ukinu mere koje su protivne Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju i principima Svetske trgovinske organizacije.

Ukoliko se sa hrvatskom vladom ne nađe rešenje u vezi sa merama uvećavanja taksi za srpsku robu koje je ta zemlja nedavno uvela, sledeći korak biti – obraćanje Evropskoj komisiji i, eventualno, kontramere, naveo je on.

„Mi, naravno, možemo da uvedemo kontramere, ali želimo da izbegnemo tu soluciju, jer uvođenje mera i kontramera šteti našim odnosima, privrednicima i, na kraju, šteti potrošačima“, rekao je ministar za RTS.

Drugi korak je, kaže, revidiranje ovih mera i usaglašavanje cena ovih taksa sa cenama koje važe u EU.

Ljajić je u subotu rekao da prema neformalnim odgovorima od naših diplomatskih predstavnika u Briselu, ne postoji niko u Briselu ko smatra da odluka Hrvatske da uvede dodatne mere na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije nije kršenje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Ministar je rekao da formalnog odgovora iz EK povodom žalbi Srbije na mere Hrvatske još nema.

Iz EK su nedavno poručili da trenutno razmatraju situaciju nastalu podizanjem hrvatskih taksi na uvoz voća i povrća iz trećih zemalja, uključujući i Srbiju, i da će se o tome u ponedeljka nešto više znati.

Na pitanje Tanjuga kakav je stav EU povodom jednostranog povećanja fitosanitarnih taksi iz Brisela pozivaju „sve strane da se pridržavaju preuzetih obaveza“.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izrazila je pre nekoliko dana uverenje da će, ako Hrvatska iduće nedelje ne bude sama reagovala u vezi povećanja taksi na uvoz robe iz regiona i rešila nastali problem, reagovati EK.

„Dobili smo uveravanje da nije bila namera izmenom pravilnika da se zaustavi uvoz iz trećih zemalja, uključujući i Srbiju“, naglasila je premijerka, dodajući da „iako to nije bila namera, to se desilo“.

Premijerka je odbacila tvrdnje hrvatskih zvaničnika da je Hrvatska samo prilagodila svoje takse onima iz drugih zemalja EU, ukazujući da je uvela taksu u visini od 270 evra po biljnoj vrsti, a prosek EU je između 22 i 23 evra.

Ovim povodom oglasio se nedavno i ministar inostranih poslova Ivica Dačić rekavši da pred svako obeležavanje akcija „Bljesak“ i „Oluja“ Hrvatska vuče ekonomske i političke poteze koji ne odgovaraju dobrosusedskim odnosima.

Hrvatska, međutim, ne smatra da je povećanjem naknada za kontrolu uvoznog voća i povrća iz trećih zemalja prekršila S SP.

Uoči današnjeg sastanka, hrvatski ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić kaže da se hrvatska mera na uvoz poljoprivrednih proizvoda odnosi na ukupno 168 zemalja sveta, a ne samo na zemlje u okruženju, ali dodaje da je spreman na razgovor.

„Ni u kom slučaju nije bila intencija nanošenje štete susednim zemljama. Žao mi je ako se to ispolitiziralo, to definitivno tako nije trebalo biti“, rekao je on, prenosi N1.

On smatra da ne postoje razlozi za protivmere Srbije.

Ostavite komentar

error: Content is protected !!