Вести

Миоковачку јабуку радо једу Руси

Фото: Агро пресс
Фото: Агро пресс

Чачак – Воћари миоковачког краја чекају другу половину фебруара када ће бити објављени конкурси за субвенције у четири категорије, набавку воћарских и виноградарских трактора, субвенције за младе пољопривредне произвођаче, за унапређење прерађивачких капацитета и изградњу објеката за складиштење, сушење и замрзавање производа. Конкурисаће код Управе за аграрна плаћања са профактурама након чега ће чекати обавештење о одлуци да ли је инвестиција прихваћена, а у зависности од врсте инвестиције имаће рок од највише три месеца да је реализују.

Род од осам хектара под кајсијом и пет хектара под јабуком Марко Топаловић пласирао је на руско тржиште. Како је у воћарској производњи више од две деценије, субвенције су му, како каже добродошле па ће и ове године у другој половини фебруара конкурисати за набавку неопходне механизације.

Марко Топаловић, Миоковци, фото: Агро прес

Марко Топаловић, Миоковци, фото: Агро пресс

,,Прошле године сам искористио субвенције за противградну мрежу, ове године свакако ћу покушати да искористим субвенције. Сви смо овде, у Миоковцима произвођаци воћа и механизација нам је прилично застарела”, каже Марко Топаловић.

Целокупан род јабуке продао је на тржиште Русије, као и Дарко Топаловић, који је 12 вагона првокласне јабуке сорте ајдаред продао на Руско тржисте по цени од 50 динара. Задовољан је квалитетом, родом и пласманом, као и новинама у субвенционисању пољопривредника и прошлогодишњем брзом повраћају новца.

,,Позитивне се ствари дешавају, упрошћено је и ефикасније је, сигурно ће млади у селу искористити за набавку механизације”, наводи он.

Шансу да миоковачка кајсија у залеђеном стању освоји светско тржиште, Топаловић види кроз удружење воћара овог краја који би заједнички могли да конкуришу за субвенције које се тичу изградње објеката за замрзавање.

Шанса за миоковачке воћаре је у смрзнутој и сушеној кајсији

,,Многима сам кајсију продао и од многих исту куповао смрзнуту. За младе људе највећа је пропаст када продају готов производ, данас отресу и сутра продају. Задовољни су они са ценом од 50,60 динара, али не знају да је после месец и по дана она 120,130 динара”, рекао је Топаловић.

Он додаје да килограм смрзнуте искоштичене кајсије сада кошта од 1,40 евра до евро и по. “Ако се рачуна да је 7 одсто коштица, 15 динара по килограму да жене исеку, пет динара кошта замрзавање, та кајсија кошта 80 динара, а даш је за 150 динара. Не причам о цени од евро и по, већ 150 динара. Од 100 килограма кајсије изађе 20 килограма суве која се на велико продаје опуштено за 1.000 динара. Саберите и видећете да није поента ослободити се, отарасити се робе”, каже Топаловић за Агропрес.

Дарко Топаловић Миоковци, фото: Агро прес

Дарко Топаловић Миоковци, фото: Агро пресс

Русија је “мајчица” воћарима

Док Словенци српску јабуку цене 19 центи, Руси исту плаћају 50 динара по килограму. Воћари су и кајсију давали по цени од око 50 динара, а уколико искористе неку од субвенција могли би да своје производе у сушеном или залеђеном стању понуде онима који ће за исто воће платити три пута већу цену од тек убраног.

Топаловић истиче да је све сорте јабуке продао сам на Руско тржиште, да су биле прве класе по цени од 50 динара.

“Па не производим златне јабуке, наравно да сам задовољан. Имао сам око 12 вагона воћа и све је отишло. Ако знамо да воћари у Словенији за коју сматрамо да је уређенија доста од нас, за јабуку добијају 19 центи по килограму, онда смо ми у много бољој ситуацији. Имамо сигурне купце који цене нас квалитет. Док Путин једе наше јабуке, ја се не бринем”, у сали каже Топаловић и истиче да миоковачку јабуку цене купци из Русије.

Досадашњи покушаји овог воћара да се произвођачи воћа из Миоковаца удруже како би заједнички наступали на тржишту са јединственом ценом, нису уродили плодом.Уколико би се миоковачки воћари удружили и заједно конкурисали за неке од субвенција које ће бити расписане у другој половини фебруара, а тичу се изградње објеката за складиштење, сушење или замрзавање производа, могли би да добију хладњацу по упола мањој цени.

За једну сезону од продаје залеђене кајсије исплатили би дуг, и прославили не само себе већ и целу западну Србију. Можда, ако се обрате локалној самоуправи да им мало помогне, али пре свега, морају се удружити.

Агро пресс

 

Оставите коментар

error: Content is protected !!