Vesti

Moderna pijaca za uspešnu poljoprivredu

Sjenica – Nakon dve godine pripremnih radova, izrade projektno-tehničke dokumentacije, procedura, ugovor orealizaciji projekta izgradnje zatvorene gradske pijace potpisan je i time je zvanično otpočela njegova realizacija.

Vrednost projekta je 420.000 evra, od čega je 300.000 evra obezbeđeno iz donatorskog programa UNOPS Evropski PROGRES, dok su preostala sredstva iz budžeta opštine Sjenica. Program realizuje Ministarstvo finansija Republike Srbije, preko Sektora za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU (CFCU). Partner opštini Sjenica na ovom projektu je Regionalna razvojna agencija Sandžaka – SEDA.

„Ovo je jedan, u nizu velikih projekata koji se realizuju u Sjenici, ali svakako najznačajniji za privredu, a u prvom redu poljoprivredu. Potvrda značaju ovakvog projekta je i činjenica da je u velikoj konkurenciji upravo naš projekat ocenjen najvećom ocenom i samim tim dobio najveću moguću finansijsku podršku. Pokazali smo da je naš kadar dorastao zadacima na pripremi i realizaciji ovako velikih projekata“, rekao je predsednik opštine Sjenica Hazbo Mujović.

Gradska pijaca će se nalaziti na mestu postojeće zelene pijace, i imaće tri celine: zatvoreni deo u kojem će se nalaziti mlečna i mesna pijaca, za plasman tradicionalnih proizvoda, središnji – natkriveni deo za zelenu pijacu, kao i otvoreni deo namenjen robnoj pijaci. Pijaca će se rasprostirati na 1400 kvadratnih metara.

Svakako, najznačajniji deo pijace je zatvoreni deo, kojim se konačno stvaraju bezbedni sanitarni uslovi za plasman proizvoda od mleka i mesa, uz poštovanje svih relevantnih evropskih standarda. Pijaca će biti opremljena modernim rashladnim vitrinama i vagama, i biće otvorena građanima svakim danom u godini. Realizacija projekta će trajati 18 meseci.

Ostavite komentar

error: Content is protected !!