Vesti

Nadzor nad malinama biće od otkupa do izvoza: Nacionalni savet za malinu utvrdio tačnu proizvođačku cenu

Zorica Gospavić u jednom od svojih malinjaka,u vreme sezone, Foto: Agropress

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Branislav Nedimović održao je sastanak s proizvođačima malina s kojima je razgovarao o načinima da se unapredi kvalitet proizvodnje tog voća.

Maline,Foto:Agropress

Dogovoreno je da se sve nadležne službe, od poljoprivredne i fitosanitarne do tržišne inspekcije uključe u rad timova koji nadziru ceo proces, od otkupa do izvoza maline.Na sastanku su izneta očekivanja da će ovogodišnja situacija u otkupu i plasmanu malina biti daleko bolja nego što je to bio slučaj prethodnih godina, navodi se u saopštenju ministarstva.

„Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je, u skladu s prethodnim razgovorima s predstavnicima proizvođača malina, sprovelo sve što je do sada dogovoreno“, napominju iz Ministarstva.

Formiran je, navode, Nacionalni savet za malinu koji je utvrdio tačnu proizvođačku cenu maline koja je, kažu, dugi niz godina bila predmet sporenja.

„Nadležne inspekcije sprovode kontinuirane kontrole u otkupu malina, koje će biti nastavljene i intenzivirane u skladu sa dogovorenim na današnjem sastanku“, kaže se u saopštenju.

Foto: AgroPress

Foto: AgroPress

Iz ministarstva podsećaju da inače, brojnim merama podstiču unapređenje proizvodnje malina, a kako navode, među njima su i podsticaji za premiju osiguranja.

„Subvencioniše se, odnosno regresira 40 do 45 odsto od plaćene premije osiguranja, a od ove godine je za regione koji su poslednjih godina najviše pogođeni vremenskim i elementarnim nepogodama, regres povećan na iznos od 70 procenata za Moravički, Zlatiborski, Kolubarski, Podunavski i Šumadijski region“, kaže se u saopstenju.

Za proizvođače je obezbeđena, dodaju, i pomoć u vidu repromaterijala i sadnica.

Napominju da će Srbija biti vraćena na listu zemalja potpuno bezbednih od prisustva norovirusa, zbog čega prilikom izvoza maline u EU neće biti dodatnih kontrola od strane nadležnih službi na prisustvo norovirusa.

 

Agropress, Tanjug

Ostavite komentar

error: Content is protected !!