Вести

Надзор над малинама биће од откупа до извоза: Национални савет за малину утврдио тачну произвођачку цену

Zorica Gospavić u jednom od svojih malinjaka,u vreme sezone, Foto: Agropress

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије Бранислав Недимовић одржао је састанак с произвођачима малина с којима је разговарао о начинима да се унапреди квалитет производње тог воћа.

Maline,Foto:Agropress

Договорено је да се све надлежне службе, од пољопривредне и фитосанитарне до тржишне инспекције укључе у рад тимова који надзиру цео процес, од откупа до извоза малине.На састанку су изнета очекивања да ће овогодишња ситуација у откупу и пласману малина бити далеко боља него што је то био случај претходних година, наводи се у саопштењу министарства.

„Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде је, у складу с претходним разговорима с представницима произвођача малина, спровело све што је до сада договорено“, напомињу из Министарства.

Формиран је, наводе, Национални савет за малину који је утврдио тачну произвођачку цену малине која је, кажу, дуги низ година била предмет спорења.

„Надлежне инспекције спроводе континуиране контроле у откупу малина, које ће бити настављене и интензивиране у складу са договореним на данашњем састанку“, каже се у саопштењу.

Foto: AgroPress

Foto: AgroPress

Из министарства подсећају да иначе, бројним мерама подстичу унапређење производње малина, а како наводе, међу њима су и подстицаји за премију осигурања.

„Субвенционише се, односно регресира 40 до 45 одсто од плаћене премије осигурања, а од ове године је за регионе који су последњих година највише погођени временским и елементарним непогодама, регрес повећан на износ од 70 процената за Моравички, Златиборски, Колубарски, Подунавски и Шумадијски регион“, каже се у саопстењу.

За произвођаче је обезбеђена, додају, и помоћ у виду репроматеријала и садница.

Напомињу да ће Србија бити враћена на листу земаља потпуно безбедних од присуства норовируса, због чега приликом извоза малине у ЕУ неће бити додатних контрола од стране надлежних служби на присуство норовируса.

 

Agropress, Tanjug

Оставите коментар

error: Content is protected !!