Vesti

Najbolja srpska prepečenica je iz domaćinstva Plazinića iz Premeće

Čačak – Profesor Fakulteta tehničkih nauka u Čačku, dr Milan Plazinić sa katedre za elektrotehniku i elektroniku,
i posvećeni voćar u rodnoj Premeći pod Jelicom, pobednik je smotre za najbolju šljivovu prepečenicu u Srbiji 2018. Ovo takmičenje već osmu godinu zaredom priređuje Institut za voćarstvo u Čačku, prikupljajući i ocenjujući pobedničke uzorke sa 11 regionalnih smotri u toku prethodne godine, odžanih širom naže države, od Šapca do Sočanice.

Foto: RINA

Na čelu ocenjivačke komisije, koja je juče počela ocenjivanje 51 uzorka i rad završila u kasnoj večeri, bio je profesor Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, dr Ninoslav Nikićević, vodeći srpski stručnjak za rakije.

– Komisiju čine devetorica znalaca za ovu oblast, i mislim da tako pouzdan sastav ne postoji nigde u Evropi, čak ni u svetu. Dobili smo, pod šiframa, uzorke naših najboljih prepečenica, jačine od 40 do 55 stepeni, i obično pobeđuje ona koja je odležala najmanje četiri ili pet godina, jer bez toga nema dobrog bukea. I sve više se traži po splavovima i kafićima. Očekujemo da se sledeće godine u takmičenje uključe i uzorci sa smotri iz Republike Srpske, vrlo jakih, u Ugljeviku, Laktašima i Mrkonjić gradu – kazao je profesor Nikićević za RINU.
Čačanski Institut je, kao dokazana naučna ustanova, domaćin ove smotre a tu u istraživanjima glavno mesto pripada dr Branku Popoviću, koji nam veli:

Najbolja srpska prepečenica je iz domaćinstva Plazinića iz Premeće, Foto: RINA

Ovo takmičenje dokaz je da je unapređen kvalitet šljivovih prepečenica U Srbiji, i pokušpaj da našoj šljivovici udahnemo novi život. Mislim da smo uspeli. U Srbiji nema boljih prepečenica nego na ovoj smotri, 20 poena niko nikad nije dobio, ali postoje rakije koje se približavaju tom apsolutnom kvalitetu – rekao nam je dr Popović.
Inače, pobednička prepečenica profesora Milana Plazinića ocenjena je sa 18,79 poena, koliko je dobila i rakija drugoplasiranog Mirka Ševića iz Blaznave kod Topole. Treće mesto dele deda i unuka, Stanimir Minić iz Donje Trepče i Jovana Novaković iz Čačka sa 18,76. Četvrta je Jelena Vićentijević iz Brđana (18,70). Na deobi petog i šestog mesta jesu Dragica Tošić iz Knjaževca i „Tim” iz Bajine Bašte (18,68). Na sedmom i osmom mestu su takođe poravnati Ilija Rudić iz Borče i Miloš i Vićentijević iz Brđana (18,63), deveti je Dragoslav Čihović iz Gornje Trepče (18,59) a na deobi desetog i jedanaestog mesta su Rada Dimić iz Baljevca i drugi uzorak „Tim”-a iz Bajine Bašte (18,57).

Ostavite komentar

error: Content is protected !!