Вести

Najbolja srpska prepečenica je iz domaćinstva Plazinića iz Premeće

Чачак – Професор Факултета техничких наука у Чачку, др Милан Плазинић са катедре за електротехнику и електронику,
и посвећени воћар у родној Премећи под Јелицом, победник је смотре за најбољу шљивову препеченицу у Србији 2018. Ово такмичење већ осму годину заредом приређује Институт за воћарство у Чачку, прикупљајући и оцењујући победничке узорке са 11 регионалних смотри у току претходне године, оджаних широм наже државе, од Шапца до Сочанице.

Foto: RINA

На челу оцењивачке комисије, која је јуче почела оцењивање 51 узорка и рад завршила у касној вечери, био је професор Пољопривредног факултета у Земуну, др Нинослав Никићевић, водећи српски стручњак за ракије.

– Комисију чине деветорица зналаца за ову област, и мислим да тако поуздан састав не постоји нигде у Европи, чак ни у свету. Добили смо, под шифрама, узорке наших најбољих препеченица, јачине од 40 до 55 степени, и обично побеђује она која је одлежала најмање четири или пет година, јер без тога нема доброг букеа. И све више се тражи по сплавовима и кафићима. Очекујемо да се следеће године у такмичење укључе и узорци са смотри из Републике Српске, врло јаких, у Угљевику, Лакташима и Мркоњић граду – казао је професор Никићевић за РИНУ.
Чачански Институт је, као доказана научна установа, домаћин ове смотре а ту у истраживањима главно место припада др Бранку Поповићу, који нам вели:

Najbolja srpska prepečenica je iz domaćinstva Plazinića iz Premeće, Foto: RINA

Ово такмичење доказ је да је унапређен квалитет шљивових препеченица У Србији, и покушпај да нашој шљивовици удахнемо нови живот. Мислим да смо успели. У Србији нема бољих препеченица него на овој смотри, 20 поена нико никад није добио, али постоје ракије које се приближавају том апсолутном квалитету – рекао нам је др Поповић.
Иначе, победничка препеченица професора Милана Плазинића оцењена је са 18,79 поена, колико је добила и ракија другопласираног Мирка Шевића из Блазнаве код Тополе. Треће место деле деда и унука, Станимир Минић из Доње Трепче и Јована Новаковић из Чачка са 18,76. Четврта је Јелена Вићентијевић из Брђана (18,70). На деоби петог и шестог места јесу Драгица Тошић из Књажевца и „Тим” из Бајине Баште (18,68). На седмом и осмом месту су такође поравнати Илија Рудић из Борче и Милош и Вићентијевић из Брђана (18,63), девети је Драгослав Чиховић из Горње Трепче (18,59) а на деоби десетог и једанаестог места су Рада Димић из Баљевца и други узорак „Тим”-а из Бајине Баште (18,57).

Оставите коментар

error: Content is protected !!