Vesti

Najveću štetu pretrpeće maline i jagode

Direktor Sektora za poljoprivredu Privredne komore Srbije Žarko Galetin izjavio je danas da je sneg u aprilu najviše štete naneo bobičastom i jagodičastom voću – malinama i jagodama, ali da su na ovakve vremenske prilike veoma osetljive i trešnje i kajsije.

„U onim predelima gde kasni vegetacija, gde je sada počelo cvetanje tu će šteta biti manja, dok u onim ravničarskim predelima gde je ranije počela vegetracija tu će šteta biti veća. U ovom trenutku ne može se znati kolika je šteta“, rekao je Galetin gostujući na RTS.

On je pojasnio da će veliki problem i još veća šteta biti ukoliko dođe do mraza i on potraje nekoliko dana.

Galetin ipak veruje da će malina biti dovoljno da se podmire potrebe srpskog tržišta, ali i da se izveze.

„Verujem da hoće biti maline za izvoz jer se suočavamo i sa veliki prelaznim zalihama od prošle godine. Neće biti kao prošle godine, ali biće“, smatra on.

Upitan da li će smanjen prinos voća uticati na cene na pijacama on je rekao da pijaca odmah odreaguje te da može doći do povećanja cena.

„Očekivani manji rod ovog voća može da ima za implikaciju povećanje cena, ali na svetskom tržištu, tu se moramo upodobiti sa svetskim cenama“, naglasio je Galetin.

Govoreći o pomoći države on je rekao da za početak treba da se uradi precizna procena štete i da država može da subvencioniše osiguranja useva, da participira u delu troškova.

Najvažnije je, nastavlja on, da država stimuliše one mere zaštite koje deluju kao preventiva – protivgradne mreže, sistemi za orošavanje.

Ostavite komentar

error: Content is protected !!