Agropress

Narodna medicina: Čašama leče upalu

Foto: Agropress
Foto: Agropress
U ovom periodu godine, virusi mnoge obore sa nogu. Sa  visokom temperaturom, stomačnim tegobama i napadima kašlja,  često se borimo i prirodnim  lekovima, uz pomoć narodne medicine.
Vinka Vlačić (80) iz Ljubića kod Čačka, ima iskustva sa narodnim lekovima za razne bolesti. Visoku temperature svojoj deci i unučićima skidala je po receptu svoje majke.
„Najbolje je pomešati projno brašno i sirće od jabuke, staviti u čarape ili na neku krpu i priviti na tabane. Obloga se brzo osuši, i najbolje izvlači temperaturu iz tela“, priča Vinka.
Sirće i rakija su neizostavni sastojak većine prirodnih lekova kod Srba. Vinka poznaje još jedan narodni  lek koji se koristi od davnina. Lečenje raznih upale pomoću čaša, ali to mogu da rade samo oni koji dobro poznaju proceduru.
„U čašu koja se nekada koristila za kuvanu rakiju, stavi se malo šljivovice i zapali sa parčetom papira. Kada se papir ugasi prevrneš čašu na  bolno mesto, na golu kožu da se napravi kao vakum. Treba staviti tri čaše, u razmaku od po nekoliko centimetara, Čaša izvuče svaku upalu, i tek kada se sama odlepi od kože može da se skine“, otkriva nam  Vinka tajne narodne medicine koje je saznala još u mladosti.
Za plućne bolesti prirodni lek koji se često koristi u ovim krajevima je i  jareća maramica. Đuro Tomić iz Ljubića, tvrdi da  su mu upravo te obloge pomogle.
“ Jareću maramicu raširiti na grudi, i nositi dok se ne osuši. To sigurno pomaže, a ne može da škodi“, kaže Đuro.
I med je jedan od poznatih prirodnih lekova. Čačanski pčelar Stojan Ječmenić preporučuje med sa belim lukom za jačanje imuniteta, dok se u kombinaciji sa omanom koristi protiv kašlja.
„Pomešati 30 grama korena od omana sa kilogramom meda. Uzimati po jednu kašiku ujutro i uveče. Taj prirodni lek sigurno ublažava simptome kašlja i pomaže u izbacivanju šlajma“, tvrdi Stojan, koji se decenijama bavi proizvodnjom meda.
Razne travke, krompir na čelo ili mast na grudi, sve su to narodni lekovi koji su bar jednom izlečili svakog od nas.

Ostavite komentar

error: Content is protected !!