Агропресс

Народна медицина: Чашама лече упалу

Foto: Agropress
Foto: Agropress
У овом периоду године, вируси многе оборе са ногу. Са  високом температуром, стомачним тегобама и нападима кашља,  често се боримо и природним  лековима, уз помоћ народне медицине.
Винка Влачић (80) из Љубића код Чачка, има искуства са народним лековима за разне болести. Високу температуре својој деци и унучићима скидала је по рецепту своје мајке.
„Најбоље је помешати пројно брашно и сирће од јабуке, ставити у чарапе или на неку крпу и привити на табане. Облога се брзо осуши, и најбоље извлачи температуру из тела“, прича Винка.
Сирће и ракија су неизоставни састојак већине природних лекова код Срба. Винка познаје још један народни  лек који се користи од давнина. Лечење разних упале помоћу чаша, али то могу да раде само они који добро познају процедуру.
„У чашу која се некада користила за кувану ракију, стави се мало шљивовице и запали са парчетом папира. Kада се папир угаси преврнеш чашу на  болно место, на голу кожу да се направи као вакум. Треба ставити три чаше, у размаку од по неколико центиметара, Чаша извуче сваку упалу, и тек када се сама одлепи од коже може да се скине“, открива нам  Винка тајне народне медицине које је сазнала још у младости.
За плућне болести природни лек који се често користи у овим крајевима је и  јарећа марамица. Ђуро Томић из Љубића, тврди да  су му управо те облоге помогле.
“ Јарећу марамицу раширити на груди, и носити док се не осуши. То сигурно помаже, а не може да шкоди“, каже Ђуро.
И мед је један од познатих природних лекова. Чачански пчелар Стојан Јечменић препоручује мед са белим луком за јачање имунитета, док се у комбинацији са оманом користи против кашља.
„Помешати 30 грама корена од омана са килограмом меда. Узимати по једну кашику ујутро и увече. Тај природни лек сигурно ублажава симптоме кашља и помаже у избацивању шлајма“, тврди Стојан, који се деценијама бави производњом меда.
Разне травке, кромпир на чело или маст на груди, све су то народни лекови који су бар једном излечили сваког од нас.

Оставите коментар

error: Content is protected !!