Вести

Недељковић: Подела креча за 65 пољопривредника горњимилановачке општине

Milka Nedeljković, Kancelarija za poljoprivredu opštine Gornji Milanovac, Foto: Agropress

Општина Горњи Милановац већ четврту годину за редом, од када постоји Општинска канцеларија за пољопривреду, у оквиру својих активности и буџетског програма од 50 милиона динара а који је за 2020. годину, увећан на 55 милиона динара, определила средства за калцификацију земљишта, односно за побољшање хемијског састава земљишта које има киселу пХ вредност.
На основу Јавног позива, пољопривредни произвођачи са подручја горњомилановачке општине, доставили су узорке земљишта на анализу ради утврђивања киселости. У сарадњи са Пољопривредном саветодавном стручном службом из Чачка, обављене су потребне хемијске анализе и утврђено је која газдинства испуњавају услове за добијање кречног материјала, рекла је за Агропресс Милка Недељковић, шеф Канцеларије за пољопривреду општине Горњи Милановац.

На територији општине Горњи Милановац 65 пољопривредних произвођача је остварило услове за добијање кречног материјала, јер су анализе показале да је њихово земљиште кисело. Пољопривредници имају право на кречни материјал за земљишне површине до два хектара, са три катастарске парцеле“, рекла је Недељковић. Она је додала да је општина Горњи Милановац определила средства за набавку 306 тона кречног материјала који ће у наредних 20 дана бити дистрибуиран по селима ове општине.
“ Пољопривредни произвођачи који су се одазвали на Јавни позив, већ су почели да преузимају бесплатни креч, и веома су задовољни што ће побољшати квалитет својих обрадивих површина. Највећа количина креча биће подељена произвођачима из Теочина, Горњих Бранетића, Бершића, Врнчана, Калиманића, Мајдана“, рекла је Недељковић за Агропресс.
Иначе,општина Горњи Милановац приводи крају конкурс за субвенционисање пољопривредне производње за који је ове године владало велико интересовање. Кроз пет програма Мера, утрошена целокупна количина планираних новчаних средстава је допринела побољшању пољопривредне производње па ће буџет општине Горњи Милановац намењен пољопривреди и у наредној години сходно потребама пољопривредника бити увећан.

Agropress

Оставите коментар

error: Content is protected !!