Vesti

Nedeljković: Podela kreča za 65 poljoprivrednika gornjimilanovačke opštine

Milka Nedeljković, Kancelarija za poljoprivredu opštine Gornji Milanovac, Foto: Agropress

Opština Gornji Milanovac već četvrtu godinu za redom, od kada postoji Opštinska kancelarija za poljoprivredu, u okviru svojih aktivnosti i budžetskog programa od 50 miliona dinara a koji je za 2020. godinu, uvećan na 55 miliona dinara, opredelila sredstva za kalcifikaciju zemljišta, odnosno za poboljšanje hemijskog sastava zemljišta koje ima kiselu pH vrednost.
Na osnovu Javnog poziva, poljoprivredni proizvođači sa područja gornjomilanovačke opštine, dostavili su uzorke zemljišta na analizu radi utvrđivanja kiselosti. U saradnji sa Poljoprivrednom savetodavnom stručnom službom iz Čačka, obavljene su potrebne hemijske analize i utvrđeno je koja gazdinstva ispunjavaju uslove za dobijanje krečnog materijala, rekla je za Agropress Milka Nedeljković, šef Kancelarije za poljoprivredu opštine Gornji Milanovac.

Na teritoriji opštine Gornji Milanovac 65 poljoprivrednih proizvođača je ostvarilo uslove za dobijanje krečnog materijala, jer su analize pokazale da je njihovo zemljište kiselo. Poljoprivrednici imaju pravo na krečni materijal za zemljišne površine do dva hektara, sa tri katastarske parcele“, rekla je Nedeljković. Ona je dodala da je opština Gornji Milanovac opredelila sredstva za nabavku 306 tona krečnog materijala koji će u narednih 20 dana biti distribuiran po selima ove opštine.
“ Poljoprivredni proizvođači koji su se odazvali na Javni poziv, već su počeli da preuzimaju besplatni kreč, i veoma su zadovoljni što će poboljšati kvalitet svojih obradivih površina. Najveća količina kreča biće podeljena proizvođačima iz Teočina, Gornjih Branetića, Beršića, Vrnčana, Kalimanića, Majdana“, rekla je Nedeljković za Agropress.
Inače,opština Gornji Milanovac privodi kraju konkurs za subvencionisanje poljoprivredne proizvodnje za koji je ove godine vladalo veliko interesovanje. Kroz pet programa Mera, utrošena celokupna količina planiranih novčanih sredstava je doprinela poboljšanju poljoprivredne proizvodnje pa će budžet opštine Gornji Milanovac namenjen poljoprivredi i u narednoj godini shodno potrebama poljoprivrednika biti uvećan.

Agropress

Ostavite komentar

error: Content is protected !!