Vesti

Nedimović: Od oktobra otklanjanje posledica suše

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže za RTS da je Srbija ispunila sve uslove za odobrenje akreditacije za pretpristupne fondove EU za ruralni razvoj (IPARD). Navodi da će uprkos suši imati dovoljno hrane i za izvoz i da su načinjeni maksimalni napori u cilju otklanjanja svih blokirajućih faktora, zbog čega očekuje da se do kraja godine raspiše i prvi poziv za sredstva iz IPARD fondova.
„U novembru ćemo imati inspekciju. Mi smo uradili sve što smo morali. Očekujemo pozitivnu ocenu i prvi poziv za IPARD u prvoj nedelji decembra“, navodi Nedimović.
Govoreći o suši i merama koje će država preduzeti, ministar ističe da ima dovoljno hrane za domaće potrebe.
„Imamo realan problem sa sojom koju ćemo morati i da uvozimo, što se tiče kukuruza imamo ga dovoljno kako za domaće potrebe tako i za izvoz. Što se tiče ratarskih, voćarskih i povratarskih kultura, imamo ih apsolutno u dovoljnim količinama ne samo za naše tržište već i za izvoz“, objašnjava Nedimović.

Ministar Nedimović,Foto:Agropress

Ističe da će država pomoći ali i da poljoprivredni proizvođači treba da budu svesni da poljoprivreda ima svoje izazove i rizike.
„Država nema toliki kapacitet, ne može uvek kad se desi nešto negativno da država bude ta koja će da kompezuje štetu. Moramo da budemo svesni da je poljoprivreda ima svoje izazove i rizike kojih moraju svi poljoprivredni proizvođači da budu svesni tokom svoje proizvodnje“, objašnjava ministar.
Država će naravno da reaguje, imamo realan problem sa sojom koju ćemo morati i da uvozimo , što se tiče kukuruza imamo ga dovoljno kako za domnaće potrebe tako i za izvoz. Što se tiče ratarskih kultura, voćaskih i povrtarskih apsolutno ih ima dovoljnone samo za naše već i za izvoz
Najavio da će u narednim nedeljama biti ponuđen koncept pomoći poljoprivredicima za otklanjanje posledica suše.
„Moramo da vodimo računa da država nema kapicitet da uvek kompezuje štete. Naravno država će naći načina da pomogne. Imamo dva seta mera, opšte i ciljane“, navodi ministar Nedimović i dodaje da će se sa merama krenuti u prvim danima oktobra.
Ističe da je država kroz konkurs za podsticaj mladih na selu omogućila mladim poljoprivrednicima ispod 40 godina da pokrenu svoj posao.
„Na konkurs Ministarstva se prijavilo 768 start-apova, mi ćemo odobriti 680 projekata i četiri miliona evra“, navodi Nedimović uz napomenu da je kriterijum za izbor bio na bazi ekonomske isplativosti.

izvor,RTS

 

Ostavite komentar

error: Content is protected !!