Vesti

Nedostatak slobodnog vremena najčešći razlog neredovnih pregleda , tvrde žene u ruralnim sredinama

Foto: Agropress

Požega – Rada Marković iz požeškog sela Gorobilje dva puta godišnje obavlja lekarske preglede kako bi sačuvala zdravlje,ali nije sigurna da to i njena sestra čini.

Rada Marković, selo Gorobilje, Foto: Agropress

“ Idem na redovne kontrole, ali mislim da sam u manjini jer moja majka i sestra znam da nisu otišle kod doktora godinama. Sestra kaže da je zdrava i da nema problema sa zdravljem, ali mislim da ona nema ni zdravstvenu knjižicu, “ kaže Rada za Agropress. Koliko se razgovori na temu ginekoloških pregleda žena izbegavaju, čak i u ženskom društvu, medju rodjenim sestrama, potvrdjuje Radin odgovor na pitanje šta kaže sestra zbog čega ne ide na redovne ginekološke preglede.
“ Majka je stara, nju i ne pitam, a sestra i ja na tu temu ne razgovaramo”, dodaje Rada za Agropress.
Nedostatak slobodnog vremena najčešći je razlog neodlaska na redovne preglede,kažu sagovornice Agropressa.
“ Otprilike kada osetim neke tegobe, tada odem, ali da vam kažem, retko,nemam vremena, a pomalo sam i lenja,”,kaže Dušica Pavlović, a sličnog mišljenja je i Mira Nikitović.

Dušica Pavlović, selo Gorobilje, Foto: Agropress

“ Nemam vremena, ali uvidjam da sam ceo život bila sama sebi na poslednjem mestu, tako da i posete lekaru uvek odlažem”, kaže Nikitovićeva za Agropress.
Iako je zdravstvena zaštita omogućena i meštankama najudaljenijh sela ove opstine kroz terenske i pokretne ambulante, pacijentkinje se najčešće odazivaju na telefonske pozive.

“ Sebi sam uvek bila na poslednjem mestu, zato nisam ni išla kod lekara“, kaže Mira Nikitović, Foto: Agropress

“ Požeški Dom zdravlja nije jedini koji je na raspolaganju meštanima , jer i u najudaljenijim selima ove opštine kroz terenske i pokretne ambulante omogućavamo lečenje pacijentima. Čak smo kontaktirali predsednike MZ u ruralnim sredinama kako bi dobili neophodne informacije ko je od pacijenata hronični bolesnik, ko nema zdravstvene knjižice, ko je teško pokretan,pa smo sve obišli kako bi im omogućili lečenje”, kaže dr. Vera Matović,v.d. direktora Doma zdravlja u Požegi.

“ U četrdesetjednom selu požeške opštine omogućeno lečenje,“ kaže Vera Matović,v.d. direktora Doma zdravlja u Požegi, Foto: Agropress

To što strahuju od karcinoma, dijabetesa, povišenog pritiska ili moždanog udara neće ih izlečiti, dodaje Matovićeva, već samo redovni pregledi , pa apelujem na žene da jedan dan u godini odvoje za sebe i svoje zdravlje.

Agropress

Ostavite komentar

error: Content is protected !!