Животна средина

Нема опасности од леда на рекама, питање шта би било да Мађари нису помогли

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић каже да тренутна криза са ледом на Дунаву у Србију није оставила велике последице захваљујући помоћи коју нам је пружила Мађарска шаљући четири ледоломца у помоћ.

“Али шта би се десило да Мађари нису могли да помогну? Сада нам предстоји да обезбедимо новац и створимо систем у ком ћемо у сваком тренутку моћи да реагујемо”, казао је у емисији Прави угао Радио телевизије Војводине.

Наводи да ће то највероватније значити куповину нових ледоломаца. “Мој наследник на месту министра пољопривреде не сме да дође у овакву ситуацију. Оквирна цена новог ледоломца је до четири милиона евра, у зависности од функција које има. Желимо да набавимо мултифункционална пловила која ће, када нема проблема са ледом, обављати друге послове”, казао је.

Он је истакао да је процес приватизације оставио много проблема у водопривреди, попут ситуације са ледоломцима који су били у власништву предузећа Херој Пинки које је пропало након неуспешне приватизације.

“Ти ледоломци које Србија имала су, како су ми рекли у Водама Војводине, неупотребљиви и тешко ће их уопште бити оспособити. Много је проблема које вучемо из приватизације, али не могу тиме да се бавим. Мој је посао да сада створимо систем за будућност”, казао. Додаје да део проблема чини и то што су поједина водопривредна предузећа приватизована, а она су стратешка.

“Али не можемо поништавати приватизације, то је питање правне сигурности”, каже.

Демантовао је медијске наводе да ангажовање мађарских ледоломаца Србију кошта 30.000 евра дневно.

“То није ни близу тачна цифра. Ангажовање једног ледоломца кошта 570 евра по сату, а не користе се више од десетак сати дневно. С тим што од мађарске границе до Даљске кривине Србија плаћа свега 25 одсто те цене док, по договору, остатак трошкова сносе Мађарска и Хрватска”, указао је.

Рекао је да је држави најбитније било да заштити водопривредне објекте, попут мостова и насипа.

“Криза је прошла, ситуација је сада под контролом, ледоломци ће током ноћи доћи до Београда и до тада разбити чеп где је дубина леда била 1,8 метара. Дунав и Сава су потпуно безбедни”, каже и додаје да није тачно да је у опасности био Пупинов мост у Београду.

На опаске из Лиге социјалдемократа Војводине да ли су мигови чија је набавка кошта више стотина милиона евра важнији од ледоломаца, Недимовић каже да је све што се тиче безбедности државе – и мигови и ледоломци – једнако важно.

“Могу и ја њима да постављам питања јер су се и они бавили водопривредом. Али нека је свакоме на част”, истиче.

РТВ

Оставите коментар

error: Content is protected !!