Vesti

Nemaština pritisla osmočlanu porodicu Ješić

Foto: Alem Rovčanin,PP Media

Prijepolje – Porodica Nenada (45) i Danijele (40) Ješić sa šestoro dece iz prijepoljskog
naselja Zalug živi na rubu egzistencije bez elementarnih uslova za život. Trošna kuća za koju zakup plaća opštinski Centar za socijalni rad u izuzetno je lošem stanju pa Ješići strahuju da bi mogli ostati bez krova nad glavom. Jedini siguran prihod za ovu porodicu je školska stipendija u iznosu od pet hiljada dinara koju prima Miljan učenik trećeg razreda Tehničke škole.

Foto: Alem Rovčanin,PP Media

Teška muka i nemaština nadvili su se nad domaćinstvom osmočlane porodice Ješić iz Zaluga. Glava kuće Nenad teško je oboleo i reko ustaje sa postelje, pa Danijela pored brige kako da prehrani čeljad, vodi računa i o bolesnom suprugu. Golgota ove familije krenula je pre nešto više od jedne decenije, kada su iz sela Zvijezd, gde im je u klizištu stradala porodična kuća, prešli da žive u barake odmarališta „Boško Buha“ na Jabuci, da bi pre sedam godina iz odmarališta bili iseljeni a Ješićima je tada dodeljena kao nužni smeštaj kuća u Zalugu.

Stipendija od pet hiljada dinara koju zahvaljujući humanim ljudima iz Beograda prima srednjoškolac Miljan jedini je prihod koji svakog meseca stiže u ovaj dom, što je nedovoljno za osnovne životne namirnice pa svaki obrok donosi neizvesnost i brigu Danijeli, hoće li imati hrane za sve.

„U kući imam dva kilograma brašna, pola litra ulja i nešto malo pasulja, verujte da razmišljam šta da pripremim danas da se jede. Ne retko se desi da hrane ne bude za sve u kući, pa suprug i ja ostanemo gladni. Ali proći će vljda i ovo …..“, kroz suze kaže Danijela.

Šestoro dece Ješića odrasta u oskudici i nemaštini, zimi dodatnu brigu stvara i nedostatak ogreva, novca za kupovinu drva nema pa da bi zagrejali sobu mališani Srđan, Miljan i Milovan sakupljaju granje u obližnjem šumarku.

„Vidite da u sobi duva sa svih strana, prozori su ispucali, novca za zamenu nemam. Deca svaki dan idu do šumarka kako bi sakupili granja da se ugrejemo. Bili su nam pred zimu obećali iz Centra za socijalni rad da će obezbediti ogrev, međutim od toga ništa nije bilo. Ranije je pomagala i eparhija Mileševska međutim ni oni ove godine drva nisu imali da nam daju“,  jada se Danijela Ješić.

Foto: Alem Rovčanin,PP Media

O nevoljama koje ih tište i teškom odrastanju, Miljan (17) i njegova braća Srđan (13) i Aleksandar (10) nerado govore. Sestri Danki je osam godina, a najmlađi Darko godinu je mlađi. Najstariji od njih šestoro, Milovan ima 19 godina, nakon povrede na radu ostao je bez posla pa sada nadniči kako bi pomogao roditeljima da prehrane porodicu.

„Idem da radim gde god me ko pozove. Leti ima posla, beru se maline nađe se neka dnevnica uvek, ali zimi nema ništa, mesečno jedva nekoliko dana da odradim“, kaže Milovan.

Ovoj porodici nedavno je ukinuta novčana socijalna pomoć koju su dobijali od države preko Centra za socijalni rad. Međutim, dok pomoć lokalne zajednice izostaje Ješići se nadaju da u Srbiji postoje ljudi dobre volje koji će im pomoći sa se izbore sa nemaštinom koja ih je pritisla.
Pozivamo sve ljude dobre volje da ovoj osmočlanoj porodici pomognu u skladu sa svojim mogućnostima.

GZS, PP Medija

Ostavite komentar

error: Content is protected !!