Vesti

Nemci traže kornišone na mreži

Centar za razvoj sela u Zablaću kod Čačka pozvao je zainteresovane poljoprivrednike za kooperaciju s nemačkom kompanijom „Kune“ u proizvodnji kornišona na mreži. Prema rečima Snežane Marković Đurović, koordinatora Centra, povrtari iz čačanskog kraja koji se odluče za saradnju mogu da računaju na sadni materijal i siguran otkup proizvoda po ceni od 80 evrocenti po kilogramu.

Snežana Marković Djurović, Centar za razvoj sela Zablaće, Foto: Agropress

Ova nemačka firma je preko 100 godina u vlasništvu jedne porodice i dnevno prerađuju 120 tona kornišona. Kornišoni prve klase moraju imati tri do šest centimetara, što zahteva svakodnevno branje, a isplata je na sedmičnom nivou, izjavila je Snežana Marković Đurović.
Kooperanti će dobijati gotov sadni materijal. Budući da kornišoni nisu zastupljeni toliko na našem terenu i proizvođači nisu toliko vični u proizvodnji rasada, dobijaće ga iz velikih lanaca koji se godinama bave proizvodnjom rasada.
U Centru za razvoj sela u Zablaću najavljuju da postoji interesovanje i za kooperaciju u gajenju jagoda, zelene salate i pojedinih sorti paprike kao što je halapenjo, jedna od najljućih na svetu, čija je godišnja potražnja na tržištu oko 2.000 tona.

Izvor: Poljoprivrednik

& Komentari

Ostavite komentar

error: Content is protected !!