Vesti

Neobičan izvor u selu Lipovac

Topola- U selu Lipovac ima nekoliko prirodnih izvora i nekoliko česmi, svako od ovih mesta ima svoju priču o postanku
ali za izvor česmu u „ Zmajevcu“ pričaju meštani da je nastala na poseban način.

Foto: Top pres

Verovanje je da je ovaj izvor dobio ime jer su ovde davno obitavali zmajevi. Izvor je bio povezan sa bezdanom poteza zvani Ponorine, a najstariji meštani kažu da se veruje da je u toku velike poplave sve što je bilo u obližnjoj njivi celokupnu letinu  voda povukla u bezdan odnosno sadašnji izvor , tako se na ovom mestu pojavila voda koja se zadržala sve do danas. Prirodni postanak izvora  u svom obliku zadržao se i danas koji nadkriva veliki kamen obrastao mahovinom.

Foto: Top pres

Pored izvora napravljena je česma 1949. godine u znak zahvalnosti i spomen na poginule građane sela Lipovac koji su nastarali od 1941- 1945. godine. Pored postojećeg korita ranije su ovde bila još tri  a žene su na ovom mestu prale vunu i garderobu. Oko korita bila je ograda koja je još uvek prisutna ali obrasla visokim rastinjem.

 

Foto: Top pres

Uoči Đurđevdana ovde su se održavali Đurđevdanski uranci gde su se okupljali i iz okolnih sela. Voda sa ovog izvora godinama se koristila za zalivanje bašta i napajanje krupne stoke. Sada svrate  lovci i po neki seljak iz njive da se napije hladne vode, tek kada nas priroda podseti žarkim letom koliko nam je potrebna voda i da bez nje nema života u Zmajevac se uputi još po neko

Top pres, Marija Lazarević

1 komentar

Ostavite komentar

error: Content is protected !!