Vesti

Nikad hladniji početak marta na Pešteru

Sjenica – U Meteorološkoj stanici Sjenica u četvrtak ujutru izmereno je -23 Celzijusova stepena, a u Karajukića Bunarima na centralnom Pešteru gde je obično najhladnije čak -26 stepeni,a jak mraz okovao je i Polimsku dolinu i novovaroški kraj. Temperature se u višim delovima Zlatara, Javora, Murtenice i Jabuke spuštaju i do 25 ispod nule. Iako je sneg prestao da pada još ima zavejanih putnih pravaca.
Meteorolog Fadil Mahmutović, rukovodilac Meteorološke stanice u Sjenici kaže da je od kako se meri temperatura na Pešteru, ovo bio drugi najhladniji 1. mart i da je hladnije bilo samo 1. marta 1965. godine kada je izmereno -25.
Noć na Pešteru je bila tiha i vedra, što je uz priliv vazduha sa severa kontinenta uslov za izuzetno niske temperature, jer dolazi do temperaturne inverzije – objašnjava Mahmutović i dodaje da je oko osam sati ujutru „otoplilo“ do -19 stepeni.
Meštani zlatarskih sela tvrde da je poslednja dva jutra u Drmanovićima bilo 25 ispod nule, a u Đenadića polju i Akmačićima, živa na termometru spustila se na minus 23.

Foto: Agropress

– Prošla godina je bila hladnija, pa nam sada ovaj mraz ne izgleda toliko strašno koliko su nas plašili vremenskom prognozom. Lane je kod nas u Đenadića polju termometar pokazivao i 32 stepena ispod nule – priča meštanin Vidomir Gvozdović.
Zbog smetova na deonici između Straže i Ljubiša u blokadi je jedino regionalni put koji preko Jasenova i Bele Reke vodi ka Zlatiboru.
– Čistači nisu uspeli u sredu po podne da savladaju uspon od Ljubiša, pa su nam iz „Puteva“ obećali da će sa mehanizacijom krenuti iz pravca Bele Reka tako da se nadamo da će i ovaj pravac uskoro biti osposobljen – naglašava predsednik opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević.
U višim delovima Prijepolja snega ima skoro metar. Svi magistralni i lokalni putevi su prohodni, a problema ima na putevima u udaljenim mesnim zajednicama Jabuka, Babine, Aljinovići, Milošev Do i Orašac – kazala je članica Opštinskog veća Mirjana Bojović.

Pešterska visoravan, koju mnogi nazivaju i srpskim Sibirom odvajkada je poznata po polarnim hladnoćama. Ekstremno niska temperatura izmerena je 26. januara 2006. godine kada je zabeležen balkanski rekord u hladnoći. Tog jutra u stanici Karajukića Bunari izmereno je minus 39,6. Meštani tvrde da je bilo i -41, ali njihova merenja nisu bila zvanična.
Izvor: Novosti, M.N./A.R.

Ostavite komentar

error: Content is protected !!