Vesti

Njeno veličanstvo “jagoda”

Iako su meštani čačanskog sela Prijevor do pre nekoliko godina bili opredeljeni za povrtarske kulture, pre svega proizvodnju paradajza, niska otkupna cena ovog povrća i nekontrolisani uvoz pre svega iz Albanije primorao ih je da se opredele za neku od profitabilnijih kultura.Većina je započela proizvodnju jagoda koja kvalitetom i cenom može pokriti troškove novopečenih voćara.

Radomir Ranković iz Prijevora

Radomir Ranković iz Prijevora

Razočaran cenom i plasmanom paradajza,Radomir Ranković iz Prijevora opredelio se, za kako kaže profitabilniju kulturu,jagodu.Na desetak ari zasadio je sorte aziju i albu, a ukoliko cena bude na nivou prošlgodišnje,preko 200 dinara biće zadovoljan. Ipak, zajednicki problem jagodara zapadne Srbije je nesigurno trzište.

Proširivali bi zasade, ali bojimo se otkupa, nema ko da otkupi, nego mi nosimo daleko, to nas košta,prošle godine smo terali u Zablaće, nemamo sigurno tržište.Rusi su se odrekli jagode,imaju Turke koji ih snabdevaju, „kaže Ranković.Da je proizvodnja jagoda profitabilna ali i da zahteva dosta ulaganja potvrdjuje Miloš Mihajlović koji se opredelio za sotre azija, džoli i kleri.

Kleri je najranija jagoda i pod folijom je radim oko dve hiljade sadnica. Nakon klerija,na red dolazi džoli, to su dve sorte koje ne mogu da daju vise od 700 grama po mestu.Sortu azija imam najviše,oko pet hiljada sadnica i uberem oko kilogram prve klase po mestu”,kaže Mihajlović.Prihrana jagoda je izuzetno važna jer može doneti maksimalan rod proizvodjačima,ali zahteva i velika ulaganja. Dok se sitniji plodovi prodaju na pijacama,krupna jagoda rezervisana je za rusko tržište.“Prošle godine prva klasa je bila dobra cena,160 dinara po kilogramu,a na pijaci sam sitnije plodove prodavao od 90 do 100 dinara.Za rusko tržište ide samo krupna jagoda,malo jača.Kleri ide i po ceni od 250 dinara,ali se u nju najviše ulaže,“dodaje Mihajlović.

Mihajlović očekuje da cena klera bude od 250 dinara kako bi se pokrili troškovi jer je najzahtevnija sorta, dok džoli i azija mogu pokriti troškove ukoliko cena bude preko 120 dinara.Ukoliko bi imali sigurnije trzište, jagodari zapadne Srbije proširivali bi zasade, uprkos velikim troškovima.

Za jedan hektar pod jagodom, neophodno je oko sedam hiljada evra samo za kupovinu sadnica. Dodatni troškovi poput folija, sistema kap po kap mogu se pokriti sa ranim sortama poput klerija, tvrde proizvodjači iz čačanskog sela Prijevor koji poslednjih godina u zapadnoj Srbiji postaju prepoznatljivi kao proizvodjači najkvalitetnije jagode.

 

 

Ostavite komentar

error: Content is protected !!