Vesti

Novine u subvencionisanju čačanskih poljoprivrednika

Čačak – Na sednici Gradskog veća u Čačku usvojen je program podsticajnih sredstava u poljoprivredi. Od resornog ministarstva potvrđene su sve predložene mere, pa su subvencije namenjene poljoprivredi opredeljene u iznosu od 41 milion dinara, rekao je Radoš Pavlović,zamenik gradonačelnika Čačka.

,,U okviru ovih mera podsticajnih sredstava imamo niz novina, prvenstveno hteli smo što više da produžimo vreme konkursa pa će trajanje biti oko šest meseci, počev od marta do jeseni kako bi proizvođači imali vremena da konkurišu. Nije ograničena starosna struktura nosioca gazdinstava, mogu da konkurišu svi oni bez obzira koliko godina imaju i da li plaćaju PIO”, kaže Pavlović.

Fiksiran je povraćaj sredstava za subvencije na 50 odsto, maksimalno do 500 hiljada dinara, iako je do sada bilo 400 hiljada dinara. Razmatrane su mere koje utiču na tehnološki razvoj poljoprivredne proizvodnje u našem kraju i izdvojeno je pet ciljanih subvencija.

,,Tu je iznos sredstava 600 hiljada dinara, a odnose se na sisteme protivgradne zaštite, skladišne prostore, panele, opreme za hladnjače, sisteme za zagrejavanje zaštićenih prostora, sušare. Uvedeno je dosta mera u okviru pčelarastva, stočarstva kao i za proizvodnju rakije koje će biti subvencionisane u narednom periodu, a radićemo i na sertifikaciji organske proizvodnje i celokupne standardizacije proizvoda”, dodaje Pavlović.

On kaže da je razmatrana još jedna nova mera s obzirom da poljoprivredni proizvođači imaju usitnjene posede. Oni koji budu kupovali zemljište od minimalno jednog hektara mogu očekivati povraćaj.

Agro press

Ostavite komentar

error: Content is protected !!