Vesti

Obavezna obnova i registracija poljoprivrednih gazdinstava, država stimuliše stočarstvo

Foto: Zorica Marković iz sela Semedraž, Gornji Milanovac, Foto: Agropress

Čačak – Registracija i obnova poljoprivrednih gazdinstava od ove godine je obavezna, pa se zahtevi podnose Upravi za trezor,
na propisanom obrascu u periodu od 1. marta do 30. aprila ove godine.
,,Sve promene nastale u prethodnom periodu, moraju se registrovati. Te promene se odnose na broj životinja, biljnu strukturu i zemljišne površine i one se moraju registrovati do 31. maja. Kada je reč o statusnim promenama poljoprivredna gazdinstva ih moraju prijavti u roku od 30 dana od dana njihovog nastanka’’, kaže za Agropress agroekonomista Slađana Petrić, direktorka PSSS Čačak.

Sladjana Petrić, agroekonomista, direktorka PSSSĆ, Foto: Agropress

„Biljna struktura koja je namenjena za sledeću godinu, mora se prijaviti od 1. jula do 30. septembra i to nije jedina promena koja u ovoj godini očekuje poljoprivredne proizvođače“, kaže Biljana Janjić savetodavac za agroekonomiju PSSSČ.

Rokovi za podnošenje zahteva za tov junadi, svinja, jagnjadi i jaradi su izmenjeni, pa će se zahtevi umesto od 1. do 15. oktobra kao što je to bio slučaj prethodnih godina, sada se podnositi do 31. jula’’, rekla je Janjić i istakla da je minimalan broj junadi po zahtevu tri ,za razliku od prethodne godine kada je jedno june moglo da bude predmet zahteva.
U toku jedne kalendarske godine, poljoprivrednici mogu podneti maksimalno tri zahteva. Jedna od novina odnosi se i na subencije za kvalitetna priplodna grla ovaca.

Biljana Janjić, agroekonomista, PSSĆ, Foto: Agropress

U uslovima gde nije otežano bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom, stočari su obavezni da poseduju najmanje 30 grla, kako bi ostvarili subvenciju od 7.000 dinara po jednom grlu, dok u otežanim uslovima za bavljenje poljoprivredom stočari su obavezni da njihov stočni fond broji minimalno deset grla. Za krave je ostalo isto, minimalan broj za subvenciju od 25.000 hiljada su tri grla, kada se proizvodnja obavlja u neotežanim uslovima, dok je u otežanim uslovima broj grla smanjen na dve krave’’, dodaje Janjić za Agropress.

Agropress

Ostavite komentar

error: Content is protected !!