Vesti

Održan skup za poljoprivrednike iz opštine Čajetina

Čajetina – Privredno društvo za razvoj poljoprivrede „Zlatiborski eko agrar“ organizovalo je skup za poljoprivrednike
gde je predstavljen program mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja uz dve panel diskusije o voćarskoj i stočarskoj proizvodnji.
Iz budžeta opštine Čajetina ove godine biće izdvojeno 25 miliona dinara za sprovođenje programa podrške poljoprivrednicima. U skladu sa Strategijom za razvoj poljoprivrede, Ekoagrar je zadržao većinu mera iz prošle godine, kada je podneto 650 zahteva za subvencije. Novina je da će se program realizovati kroz nekoliko konkursa od mesec dana, a prvi je počeo od prvog aprila. Ove godine se pauzira sa merom podsticaja ostavljanja ženskih grla kroz nabavku stočne hrane jer će sva ostavljena ženska telad iz ove i prošle godine biti predmet podsticaja sledeće godine.

Vladimir Bojović, Zlatiborski Eko Agrar, Foto: Agropress

Direktor „Zlatiborski eko agrar” Vladimir Bojović naveo je kao veliku inovaciju ove godine podršku mladima.
„Šest mladih gazdinstava ispod 40 godina podržaćemo na način što ćemo podeliti četiri stada od po 10 grla ovaca i dva stada od po deset grla koza koje će oni kroz dve godine imati obavezu da vrate kako bi dali nekon narednom. To je najdirektnija pomoć mladima da im pomognemo da osnuju svoju proizvodnju”, rekao je Bojović.
U okviru panel diskusije o voćarstvu, najviše se govorilo o malini i zaključak stručnjaka je da se ne odustaje od proizvodnje ovog voća. Prethodna godina je bila teška, kako zbog cene, manipulacije sa informacijama o kvalitetu i potražnji, kišne sezone koja može ostaviti na zasade i u ovoj godini, ako se malinjaci ne budu održavali i obrađivali.

Profesor dr Aleksandar Leposavić iz Instituta za voćarstvo Čačak rekao je da zbog deficita kvalitetne robe na tržištu postoji trend rasta tražnje a cena je više nego zadovoljavajuća.
„Prema poslednjim sastancima i saradnji korektnih hladnjačara i proizvođača dogovorena cena je daleko veća od one sa kojima su naši proizvođače se susreli, odnosno pregovora radne grupe i formiranja neke pregovaračke cene. Siguran sam da će proizvođači imati veći finansijski efekat u ovoj sezoni a ono šta ostaje kao problem svih ovih dešavanja je radna snaga”, kazaoje Leposavić.
Na temi stočarstva predstavljen je projekat nalaženja mogućnosti za unapređenje ekonomičnosti na farmama ovaca i koza u Zapadnoj Srbiji koji sprovodi Institut za krmno bilje Kruševac.
Poljoprivrednike je pozdravio predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović rekavši da je poljoprivreda budućnost Srbije i ponovio plan o formiranju moderne verzije zadruge u vidu agroindistrijskog centra.

Ostavite komentar

error: Content is protected !!