Vesti

Oko 30 odsto manji rod jabuka – svega 30 odsto prva klasa

Sudeći po berbi koja je u toku, kvalitet ovogodišnje jabuke lošiji je u odnosu na prošlu godinu, ali je cena viša, pa proizvodjači u čačanskom kraju očekuju da će i druga klasa imati cenu kojom će donekle moći da pokriju troškove. Oko 30 odsto manji je rod,a svega 30 odsto je prva klasa koja će završiti na inostranom tržištu. Rani prolećni mrazevi, grad koji je u tri navrata pogodio zapadnu Srbiju i suša značajno su uticali na kvalitet i kvanitet ovogodišnjeg roda svih voćnih vrsta. Profesor doktor Svetomir Stamenković, stručnjak za voćarstvo, jedan je od 24 proizvodjača koji kao član ZZ Čačanka jabuka godinama ima osiguran plasman svojih proizvoda na Rusko tržište koje zahteva prvoklasnu robu koja je ove godine znatno umanjena.

Stručnjak za voćarstvo, profesor doktor Sveto Stamenković, Foto: Agropress

“Rod je umanjen u odnosu na prethodne godine, mraz je u dva navrata u značajnoj meri umanjio prinos, ne samo jabuke, već i kruške, kajsije, breskve i ostalih voćnih vrsta. U toku vegetacije bilo je tri puta grada koji je uticao na kvalitet plodova i na kraju suša. Ovo je jedna od najsušnijih godina za proteklih sto godina, pa ni stari voćari ne pamte ovakvu sušu koja je čačanskom kraju uzela danak. Oko 60 dana na ovom području temperature su bile iznad 30 stepeni Celzijusa, sa maksimumom do 38 stepeni. Voćke su praktično umirale, na pojedinim stablima lišće je opadalo do pedeset odsto ,a kada lišća nema, nema fotosinteze, nema ishrane preostalih plodova tako da oni ostaju kakvi su bili, a takvi su i sada, kaže Stamenković.
Kod kruške, manji rod je za 60 odsto, kod jabuke je manji za 30 odsto, ali su u prošloj godini koja je bila kišna, padavine bile pravilno rasporedjene i odnos prve i druge klase je bio 89, skoro 90 odsto je bilo prve klase, a samo 10 odsto druge. U ovoj godini, imamo 30 odsto prve klase, a 70 odsto druge i treće klase, jako je loš kvalitet. Ovo što je izguralo i došlo do prve klase, to je dobro jer će imati svoju cenu. Obzirom da je u Srbiji rod smanjen ne samo na području grada Čačka nego u svim proizvodnim područjima jabuke u Srbiji i Evropi, potražnja za jabukom je velika tako da se nadam da će i druga klasa imati dobru cenu i da će naši voćari realizovati proizvodnju, kaže profesor Stamenković za Agropress.

Prva klasa jabuka završiće u hladnjačama, Foto: Agropress

Prošlogodišnja otkupna cena jabuke bila je od 28 do 35 dinara, dok je ove godine od 45 do 50 dinara. Prvoklasna jabuka čačanskih proizvodjaca biće izvezena na proleće i to na rusko tržište koje prepoznaje kvalitet jabuke iz ovog kraja.
“Naša jabuka,odnosno jabuka svih voćara koji su se udružili i formirali zadrugu Čačanska jabuka ostaje do maja, juna u ulo hladnjači, tu imamo kvalitet, dobro se čuva i sigurno će imati višu cenu. Rusi su izuzetno zadovoljni čačanskim voćem, ne samo jabuke, već i kruške, šljive, breskve i jabuke. Čačak je područje za voće, to je voćarski kraj i klimatski uslovi su pogodni,i Rusi to znaju. Oni poznaju kada ode reeksport poljske jabuke, ne može poljska jabuka sa našom da se poredi, ona je bleda, neukusna, manje šećera ima, i nije obojena, poznajemo je mi,a poznaju je i oni,” dodaje Stamenković.

Počelo skladištenje jabuka u hladnjače, Foto: Agropress

Skladištenje jabuka u ZZ Čačanska jabuka počelo je početkom septembra i uprkos lošoj godini, do kraja oktobra biće popunjen kompletan kapacitet hladnjače od 1250 tona prvoklasnom robom, očekuju iz ZZ.
“Dve komore su popunjene, to je nekih 30 odsto kapaciteta. Kao i svake godine, ovde se doterava samo vrhunska roba. Rusko tržište ima svoje standarde koji se ne menjaju godinama, to su kriterijumi u pogledu kalibra ploda, obojenosti ploda, ali i nekih nedostataka koji se tolerišu do odredjene granice. Postoje normativi koji važe za sve trgovačke lance u Rusiji i ti normativi se ne menjaju. Bitno je da svu ovu robu prati dokumentacija u pogledu zaštite, odnosno primenjenih sredstava i praćenja karence, odnosno perioda od poslednje primene sredstava do berbe. To je jako bitno i to se sve prilikom izvoza robe šalje kroz dokumentaciju o primenjenim sredstvima za zaštitu bilja. To su neke bitne stvari koje su neophodne prilikom izvoza jabuke u Rusiju, a što se tiče kvaliteta, to je standardno i tu nema odstupanja. Mi nismo imali problema što se tiče reklamacije ili kvaliteta, ali je trenutno pojačana kontrola od strane Rusije zbog pojava koje su se dešavale u Srbiji, verovatno na nivou reeksporta. To je sada suzbijeno, tako da verujem da će se nastaviti normalna trgovina bez problema”, kaže Nebojša Jovanović,direktor ZZ Čačanska jabuka za Agropress.

Nebojša Jovanović, direktor „ZZ Čačanska jabuka“

Jovanović ističe da se u čačanskom kraju u najvećem procentu gaji ajdared.
“Sortu ajdared proizvodimo prilično kvalitetno i imamo izuzetnu obojenost ploda što nas razlikuje od ostalih proizvodjača ajdareda ne samo u Srbiji već i u Evropi. Bez obzira što kažu da je to niže razredna sorta, za sada, ona donosi profit i još uvek ima prodju na Rusko tržište. Zlatni delišes bio je tražen i pre dvadeset godina i sada je – kao i crveni delišes, dok je greni smitu poslednjih godina opala potražnja što se odrazilo i na cenu,” dodaje Jovanović.
“Čačanska jabuka” sa prodajom će krenuti u januaru mesecu i početkom februara sa zlatnim i crvenim delišesom, a što se ajdareda tiče, to je negde početak aprila meseca. Čekamo neki maksimalan period da udjemo u proleće, odnosno u period kada nestane robe na ostalim tržištima, tada mi imamo prolaz na svim tržištima, naročito sa Rusijom, kaže direktor ZZ Čačanska jabuka”.
“Ove godine voćare su pogodile sve moguće nedaće što se tiče vremenskih prilika, od zimskih mrazeva, prolećnih velikih padavina, pa do suše tokom leta. Sve je to uticalo na prinose. Ko je uspeo da se zaštiti od suše sistemima za navodnjavanje, on je postigao kvalitet, kao i oni voćari koji imaju postavljene protivgradne mreže”, dodaje Jovanović za Agropress.

Ostavite komentar

error: Content is protected !!