Vesti

Opredeliti se za tri kulture – recept je za siguran uspeh povrtara

Plastenici Milana Milojevića iz Gornjer Gorevnice kod Čačka ,Foto: Agropress

Tajna uspeha poljoprivrednika je u odabiru tri povrtarske kulture koje na prodaju stižu upravo kada im je najveća potražnja na tržištu, kvalitetu koji se ogleda u organskoj proizvodnji, bez hemijskih preparata,  tvrdi Miroslav Milojević iz čačanskog sela Gornja Gorevnica kome ovih dana stiže prvi rod spanaća  za unapred ugovorene kupce.

“ Imam 14 plastenika, do prošle godine bilo ih je sedam, proizvodim tri kulture u plastrenicima.Trenutno je spanać pod plastenicima, posle spanaća idemo na mladi krompir koji se seje početkom februara, pa crvena paprika kao treća kultura. Profitabilno jeste, odrade se tri kulture koje donose solidan dohodak od kojeg može pristojno da se živi,sada u ovo vreme, kaže za Agropress Miroslav Milojević.

Milan Milojević,Foto: Agropress

“ Spanać je seme uvozno dolfi koji daje prinos u jednom plasteniku oko 600 kilograma površine za nepuna 2 ara. Nakon spanaća, pauza je par dana dok se zemlja sredi i seje se mladi krompir. Mladi krompir stiže oko 5 maja, to je neki optimalni rok koji traje 20 dana, povadi se i proda, nakon toga ubacujemo stajsko djubre gde pospešujemo i pretresemo zemlju i spremamo se za setvu paprike. Proizvodnja je dosta jeftinija jer nema pesticida i prskanja i zato što treba stajsko djubrivo, a mi ga imamo. Ne treba nam ni grejanje u ovoj proizvodnji jer je spanać otporan na mrazeve, a kada se poseje krompir stižu topliji dani tako da je jeftinija proizvodnja, odnosno troškovi su dosta manji,“ dodaje Milojević za Agropress.
Zahvaljujući sistemu za navodnjavanje, 500 kilograma roda je po jednom plasteniku.

Milan Milojević,Foto: Agropress

“ U jednom plasteniku imamo oko 500 kilograma roda, ali ceo zalivni sistem mora da funkcioniše, mora da postoje orošivači i kap po kap. Sistem za zalivanje rešili smo pre pet, šest godina gde smo jedne subvencije dobili uz pomoć države, a za uvodjenje vode- od lokalne samouprave. Subvencije su nam zaista značile puno, bez tih subvencija sami ne bi mogli da iznesemo sve troškove. Uz pomoć opštine,lokalne samouprave mnogo jednostavnije smo podneli dokumentaciju jer naša opština pojednostavila je proceduru mesečno vrše presek i isplatu novca tako da ta sredstva možemo da uključimo u nov proces proizvodnje, dodaje Milojević.
Dok su  spanać ,mladi krompir i crvena paprika rezervisani za plastenike, Milojevici na otvorenom proizvode kukuruz, pšenicu, ali i praziluk, a kompletna proizvodnja unapred je prodata.

“ Pod pšenicom je jedan hektar i to je pahulja ili belica koja se koristi za kuvanje i pripremu hrane, kukuruza tri hektara 609 i 552 pomešam seme u setvi i dobijem mnogo bolji rezultat. Proizvodimo i pakujemo projino brašno, po kvalitetu prepoznatljivo u ovom delu Srbije.
Na otvorenom se proizvode krompir,ali i praziluk i to oko 20 hiljada praze na povrsini od 10 ari. Cena praziluka je 50,60 dinara u veleprodaji, to je neka količina od 5 do 5,5 tona na površini od 10 ari i proda se do Nikoljdana.
Kako je u povrtarskoj proizvodnji, Milojević nema nameru da proširuje stočni fond jer su tri krave dovoljne za potrebe stajskog djubriva.

Milan Milojević,Foto: Agropress

Proizvoditi tri kulture na otovrenom i tri u plastenicima bez hemijskih preparata uz upotrebu stajskog djubriva siguran je način da se  ostvari solidan profit .

Agropress

 

Ostavite komentar

error: Content is protected !!