Vesti

Paljenjem vatre zaštitite voćnjake od mraza

Ilustracija Agropress
Ilustracija Agropress

Topola – Većina voćnih vrsta nalazi se u fazi cvetanja ili tek zametnutih plodova, pa su voćke zbog toga vrlo osetljive na prolećne mrazeve.

Sneg u aprilu nije novost kao ni mraz, voćari moraju biti spremni jer u kritičnim trenutcima moraju pomoći svojim biljkama, jedan od načina koji se primenjuje u ovakvim situacijama je paljenje vatre.

Upravo to je prethodne noći uradio i vredni domaćin Aca Glišić iz sela Šume opština Topola u svom zasadu vinove loze koji se prostire na dva hektara.

Mraz je u njihovom selu bio minus četiri, tako da je bilo potrebno zapaliti vatru na čak 47 velikih mesta da bi se biljke zaštitile, posle toga temperatura je presla u plus jedan. Paljenjem vatre zagreva se prostor i temperatura raste ne puno ali dovoljno da se biljke sačuvaju.

U okolini reka hladnoća se povećava pa je tako oko reke Jasenice prethodne noći mraz odneo sav rod proizvođačima. Ne možemo se uvek osloniti samo na tempereturu jer ona varira zavisno od mesta nadmorske visine blizine vode, takođe mraz neće naneti štetu svakoj voćnoj vrsti na isti način, biljke koje su već ponele plod mogu podneti bolje mraz od biljke u cvetu.

Naravno važnu ulogu igra i ishrana biljke tj. njena otpornost i spremnost sa kojom je dočekala ovu hladnoću. Meteorolozi najavljuju i za naredne dane niske temperature tako da još uvek možete da zaštitite svoje biljke.

Ostavite komentar

error: Content is protected !!