Vesti

Pavlović: Da naš poljoprivrednik postane proizvođač komercijalnog tipa

Čačak – Poljoprivreda je jedna od osnovnih privrednih delatnosti grada Čačka, rekao je zamenik gradonačelnika grada Čačka Radoš Pavlović.

“Zadatak nam je da našeg prosečnog poljoprivrednika pretvorimo u proizvođača koji je tržišno orjentisan, odnosno da bude robni proizvođač komercijalnog tipa, što znači da ima kvantitet, kvalitet i kontinuitet u proizvodnji”, istakao je on.

Analizirajući proteklih godinu dana rada lokalne vlasti Pavlović je rekao da je važno napomenuti da je isplaćeno 345 poljoprivrednih gazdinstava sa 28, 62 miliona dinara, kao i da je grad pomogao otvaranje laboratorije za kontrolu kvaliteta na Agronomskom fakultetu sa dva miliona dinara, a ista suma data je i Institutu za voćarstvo.

Zamenik gradonačelnika je podsetio da je grad Čačak vodio poljoprivrednike u radnu i edukativnu posetu Italiji, Nemačkoj i Sloveniji.

“Posebno je važno da naglasim stručnu posetu poljoprivrednom sajmu u Milanu gde su naši poljoprivrednici imali priliku da se upoznaju sa najnovijim načinima pakovanja i novih vrsta ambalaža kako bi što bolje plasirali svoje proizvode na tržištu”, naglasio je Pavlović.

On je takođe istakao da su formirane brojne komisije i inovirane postojeće.

“Sredstva koja su budžetom opredeljena za poljoprivredu u 2017. godini su moglo bi se sa sigurnošću reći do sada najveća. Opredeljeno je ukupno 72, 2 miliona dinara, a cilj nam je povećanje obima proizvodnje, odnosno ukrupnjavanje poseda kako bi se dobila veća poljoprivredna gazdinstva savremenog komercijalnog tipa”, tvrdi on.

Što se tiče dodele subvencija opredeljen je 41 milion. Uvedene su i brojne novine kao što je konkurs za dodelu podsticajnih sredstava u trajanju od šest meseci.

“Upravo je završen prvi krug dodele subvencija. Pristiglo je 117 zahteva i potpisani su ugovori sa poljoprivredncima u vrednosti od 18, 140 miliona dinara, a već je stiglo 40 novih zahteva”.

Pavlović kaže da je projekcijom budžeta za ovu godinu predviđeno 7, 175 miliona dinara za protivgradnu zaštitu.

“Nabavljeno je 157 novih raketa, strelcima je obezbeđeno gorivo za odlazak do protivgradnih stanica kao i potrebna oprema”.

Zamenik gradonačelnika je podsetio i da je od RHMZ stigla hidrološka stanica za merenje nivoa Zapadne Morave kao donacija vredna 10 000 evra, koja će biti značajan faktor u prevenciji poplava.

Prema Pavlovićevim rečima nakon nekoliko godina Grad Čačak će ponovo konkurisati za sredstva za uređenje atarskih puteva. Za te namene grad će opredeliti 8 miliona dinara, dok se od republike očekuje 10 do 12 miliona.

“Ovo je bitno jer su nam ovde u prioritetu prilazi protivgradnim stanicama , ali i prilazi samim poljima kako bi se proizvođači što efikasnije bavili svojom delatnošću”.

Pavlović je podsetio da su grad Čačak posetili ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić.

“Ove posete su od velikog značaja jer je u planu formiranje novih poljoprivrednih zadruga, što će dodatno unaprediti poljoprivrednu proizvodnju, a veoma je važno što su naši proizvođači imali priliku da prisustvuju prezentaciji IPARD fondova i dobili priliku da se edukuju kako bi na pravi način mogli da apliciraju za sredstva iz evropskih fondova”, zaključio je zamenik gradonačelnika.

Agro Press

Ostavite komentar

error: Content is protected !!